Ioan Enciu interpeleaza CE privind sprijinul financiar pentru mass-media in conditiile crizei
Ioan Enciu interpeleaza CE privind sprijinul financiar pentru mass-media in conditiile crizeiBruxelles, 24 martie 2009
Europarlamentarul PSD Ioan Enciu a adresat, miercuri, o întrebare scrisă Comisiei Europene privind deteriorarea situaţiei mass-media în contextul actualei crize economico-financiare, şi repercusiunile asupra dreptului cetăţeanului la libera exprimare şi informare. Executivul comunitar este interpelat legat de intenţiile sale privind măsurile de susţinere financiară pentru mass-media respectiv privind elaborarea unei propuneri de directivă vizând pluralismul şi concentrarea în mass-media.
"Criza economică afectează presa la nivel mondial. Sute de publicaţii au fost închise, mii de jurnalişti au fost concediaţi, nume prestigioase ale mass-media se luptă cu falimentul. In unele state membre ale UE au fost luate măsuri de sprijinire a presei, în timp ce, în altele, situaţia presei rămâne fragilă din cauza recesiunii economice", se arată în întrebarea scrisă.
Potrivit deputatului european, "la ora actuală, în România au fost închise circa 50 de ziare şi 1500 de jurnalişti au fost concediaţi. Sunt anunţate încă 50 de falimente în domeniu şi peste 4000 de concedieri. In acest context, Guvernul României continuă să menţină TVA la 19% şi obligă jurnaliştii să-şi plătească singuri contribuţiile la bugetul asigurărilor sociale, scutind patronii din mass-media de această obligaţie".
Enciu a întrebat în acest context CE dacă consideră că această situaţie pune în pericol respectarea dreptului cetăţeanului la liberă exprimare şi informare, precum şi dreptul la pluralismul mass-media, drepturi garantate de art.11 a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene şi art.10 din Convenţia Europeană pentru Respectarea Drepturilor Omului.
Eurodeputatul social-democrat a întrebat totodată executivul comunitar dacă intenţionează: să ia măsuri de susţinere financiară pentru mass-mediapropunere de directivă privind pluralismul şi concentrarea în mass-media. afectate de criza economică în vederea eliminării riscurilor de încălcare a acestor libertăţi fundamentale ; respectiv să elaboreze o
Printre ţările din Uniunea Europeană care au adoptat măsuri financiare care să vină în sprijinul presei se numără: Belgia, Franţa, Italia, Germania, Portugalia, Suedia, Finlanda, Ungaria şi Danemarca.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp