Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:29 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Enciu, la Strasbourg - Incepand cu ianuarie 2014 restrictiile de munca pentru romani vor fi ridicate

ro

23 Oct, 2013 14:43 1066 Marime text
Eurodeputatul Ioan Enciu, a luat cuvantul ieri in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, in cadrul unei dezbaterii cu Comisarul European Laszlo Andor pe marginea subiectului libertatea de circulatiei a cetatenilor europeni si sistemele de securitate nationala. Aceasta dezbatere a avut loc in urma unei anchete a Comisiei asupra punerii in aplicarea a Directivei europene privind libertatea de miscare, precum si impactul sau asupra sistemelor de securitate nationala
 
Cu aceasta ocazie eurodeputatul a reamintit faptul ca "atunci cand discutam despre acest subiect este esential sa ne axam pe fapte si pe cifre. Cu toti au subliniat faptul ca libera circulatie a persoanelor reprezinta o realizare importanta si un beneficiu din punct de vedere economic pentru toate statele membre, insa acest aspect se reflecta pe o scara foarte mica. "Doar 2,8 % din cetatenii europeni (14.1 milioane de persoane) sunt "free movers"
 
Mobilitatea in interiorul UE contribuie in mare masura la eliminarea decalajelor in privinta locurilor de munca compensand totodata deficitul demografic cu care se confrunta unele tarie ale UE. Cifrele furnizate de catre statele membre arata ca imigranti sunt mult mai susceptibili de a fi apti de munca decat cetatenii tarilor gazda. Acest lucru denota faptul ca ei contribuie in mod echitabil la sistemele nationale de securitate sociala.
 
Eurodeputatul Ioan Enciu a insistat cu tarie ca politicienii europeni " nu trebuie sa se lase influentati de discursurile populiste si xenofobe care creaza legaturi eronate intre miscarea in interiorul UE si sistemele de ajutoare sociale din unele state membre"
 
Totodata, el a amintit faptul ca incepand cu ianuarie 2014, restrictiile de munca aplicabile cetatenilor UE din Romania si Bulgaria, care inca mai exista in 10 state membre ale UE, vor fi in cele din urma ridicate, iar cetatenii din cele doua tari se vor putea bucura pe deplin de dreptul lor la libera circulatie.
 
Studiile recente au aratat ca odata cu aceasta extindere nu au aparut modificari dramatice privind fluxurile de migranti in Europa si nici nu sunt prevazute sa apara. Aceleasi studiile arata de asemenea ca lucratorii migranti din UE sunt contribuitori la bugetul public, si ca ei contribuie la crearea mai multor locuri de munca in tarile gazda.
 
La finalul discursului, eurodeputatul a mentionat faptul ca in pofida crizei actuale, UE se confrunta cu 2 milioane de locuri de munca neocupate. "Acest lucru arata ca trebuie sa luptam pentru a asigura o mai buna corelare intre cerere si oferta pe piata muncii in Europa. Libera circulatie reprezinta un factor - cheie in abordarea acestei situatii" a incheiat el.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii