Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:39 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ioan Enciu - Parlamentul European a facut primul pas catre respingerea ACTA

ro

31 May, 2012 23:17 1025 Marime text

Comisia pentru Industrie, Cercetare si Energie (ITRE) si cea pentru Libertati civile, justiei si afaceri interne (LIBE) din cadrul Parlamentul Europen au adoptat astazi opiniile lor cu privire la ACTA, ambele propunand respingerea Acordului. Ioan Enciu, membru in cele doua Comisii a subliniat ca "aceste voturi reprezinta un prim pas important catre respingerea finala a ACTA prin votul care va avea loc in luna iulie in plenul Parlamentului European".

Opiniile ITRE si LIBE au constatat ca ACTA reprezinta un pericol real pentru drepturile fundamentale ale cetatenilor europeni in primul rand din cauza riscului ca furnizorii de acces internet sa fie nevoiti sa supravegheze activitatea online a clientilor in scopul identificarii de posibile incalcari ale dreptului de proprietate intelectuala. In acest context, Ioan Enciu a subliniat ca "inteleg foarte bine necesitatea protejarii proprietatii intelectuale inclusiv in mediul online insa niciodata nu voi fi de acord ca aceasta sa se faca in dauna respectarii drepturilor fundamentale ale cetatenilor nostri precum dreptul la confidentialitate sau la protectia vietii private". El a mai adaugat de asemenea ca "protestele masive impotriva ACTA au aratat in mod cat se poate de clar ca cetatenii europeni au inteles riscurile pe care acest acord le-ar putea introduce astfel ca noi, ca si reprezentanti ai acestora, nu putem decat sa respectam cerintele lor".

Opiniile celor doua comisii ale Parlamentului European ce recomanda votul negativ asupra ACTA au fost adoptate de o majoritate condusa de eurodeputati ai Grupului Socialistilor si Democratilor din PE (S&D), in timp ce reprezentantii Partidului Popular European (PPE) din care face si PDL, s-au abtinut sau au votat impotriva. In continuare, opiniile LIBE si ITRE, impreuna cu cea prezentata de Comisia pentru afaceri juridice a PE vor fi transmise Comisiei responsabile din PE (INTA - Comisia pentru Comert International) care va trebui sa tina cont de acestea in formularea recomandarii sale de vot catre plenul PE. Pentru a intra in vigoare ACTA are nevoie de aprobarea sa de catre Parlamentul European, votul final in plen fiind programat pentru luna iulie 2012.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii