Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:23 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minodora Cliveti si Daciana Sarbu - Copiii nostri trebuie sa fie pe primul plan in cadrul politicilor europene!

ro

05 Nov, 2013 19:03 1350 Marime text
Europarlamentarii romani Minodora Cliveti si Daciana Sarbu, impreuna cu europarlamentarul spaniol Alejandro Cercas si europarlamentarii italieni Sergio Cofferati si Gianni Pittela au initiat si organizat in Parlamentul European dezbaterea "Mobilitatea profesionala in UE si efectele sale asupra copiilor". Dezbaterea a fost determinata de nevoia de a analiza si gasi solutii la probleme nou ivite in spatiul european contemporan, probleme care ii vizeaza pe copii, in primul rand.
 
Intre acestea, mobilitatea profesionala, un drept al lucratorilor europeni, motor al dezvoltarii europene, este un fenomen social din ce in ce mai pregnant, implicand mase relativ mari de cetateni ai statelor membre.
 
Dreptul lucratorului de a cauta un loc de munca mai performant trebuie sa fie pus in ecuatie cu alte drepturi fundamentale precum dreptul sau la viata privata sau dreptul la tratament egal, nediscriminatoriu. Un lucrator este o fiinta umana complexa, performanta sa profesionala se realizeaza nu numai intr-un cadru de lucru dat, dar si ca urmare a realizarii unui cadru familial propice implinirii sale profesionale si umane. Viata sa de familie, copiii sai il pot ajuta in mod esential la realizarea sa profesionala. Or, se constata ca foarte multi dintre lucratorii mobili profesional sunt siliti sa isi abandoneze copiii in tara de origine, in timp ce altii se misca profesional impreuna cu familiile. In ambele situatii exista consecinte majore mai ales asupra copiilor: cei ramasi acasa sunt lipsiti de grija parinteasca, cresc inafara cadrului familial si pot suferi grave deformari de natura psihologica, cei care isi insotesc parintii pot fi victime ale discriminarii, au dificultati de integrare intr-un mediu social si cultural diferit, uneori ostil, cresc intr-o lume straina incercand sa se integreze, ceea ce presupune din start o situatie de inferioritate fata de alti copii.
In fine, o a treia categorie sunt acei copii care sufera trauma intoarcerii precipitate in tara de origine, ca urmare a unor masuri de expulzare a parintilor sau din neputinta acestora de a se integra in statul gazda.
 
Daciana Sarbu a facut apel la institutiile UE pentru crearea unui cadru legislativ special destinat protectiei copiilor migrantilor, sustinut prin finantare europeana dedicata si complementar strategiilor nationale ale statelor membre: “Fie ca raman acasa ori isi insotesc parintii peste hotare, copiii migrantilor sunt o categorie aparte, foarte vulnerabila, iar pentru protejarea lor nu se fac eforturi suficiente la nivelul UE. Un astfel de cadru european trebuie sa garanteze protectie adecvata, suport educational si psihologic, sustinere pentru invatarea limbilor straine, mecanisme de adaptare si reinsertie pentru acesti copii”.
 
Eurodeputata a subliniat si un risc suplimentar, ce ii vizeaza pe romani: “Trebuie sa tinem cont de amenintarea tot mai mare reprezentata de discursul extremist. Cata vreme migrantii romani sunt tinta atacurilor iresponsabile ale vocilor antieuropene, si copiii acestora vor fi afectati de ura si agresivitatea acestor manifestari”.
 
"In actualul climat european amprentat de criza se ridica unele voci care clameaza impotriva "exodului economic" al lucratorilor din estul european spre vest. In combaterea acestor voci trebuie sa avem in vedere mai ales interesul superior al copiilor, care nu trebuie sa ajunga victime ale mobilitatii profesionale. Parintii lor, cetateni europeni, au dreptul de a-si construi cariere profesionale in intreg spatiul UE, fara restrictii, iar copiii, de asemenea cetateni europeni, au dreptul la viata demna, libera, lipsita de discriminare. Numai in acest fel vom avea o generatie viitoare de adulti constienti de importanta UE si luptand pentru aceasta. Orice alt tip de abordare este de natura a periclita acest deziderat, care este scopul fundamental al insasi existentei UE", a declarat Minodora Cliveti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii