Nicu Ștefănuță anunță mai mulți bani europeni pentru sănătate mintală, programul Erasmus, gestionarea dezastrelor naturale și ajutor pentu Moldova
Nicu Ștefănuță anunță mai mulți bani europeni pentru sănătate mintală, programul Erasmus, gestionarea
10 Oct, 2024 14:21
ZIUA de Constanta
5329
Marime text
Vicepreședintele Parlamentului European Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) anunță că prioritățile sale pentru bugetul UE al anului 2025 au fost susținute de către Comisia pentru Bugete a Parlamentului European. Deși majoritatea priorităților bugetare au fost reduse față de sumele inițiale propuse de Nicu Ștefănuță, echipa de negociere a obținut finanțări suplimentare semnificative pentru mai multe dintre priorități, în special pentru sănătatea mintală, programul Erasmus, gestionarea dezastrelor naturale și ajutor pentu Moldova.
Prioritățile lui Nicu Ștefănuță pentru bugetul UE al anului 2025 sunt:
Pozitia Parlamentului privind Bugetul UE al anului 2025 urmează să fie votată în a doua sesiune plenară din luna octombrie, după care se va intra în negocieri cu Consiliul şi Comisia. În funcţie de rezultatul negocierilor, până la finalul anului, UE va trebui să aibă un buget votat pentru anul 2025.
Prioritățile lui Nicu Ștefănuță pentru bugetul UE al anului 2025 sunt:
- Clusterul „Sănătate”
- Propunerea inițială a lui Nicu Ștefănuță: Creștere de 170 de milioane de euro pentru consolidarea sistemelor de sănătate publică, cu accent pe sănătatea mintală și cercetare.
- Rezultat obținut: 60 de milioane de euro suplimentari pentru Clusterul Sănătate, specific pentru cercetarea în sănătatea mintală.
- Facilități pentru Conectarea Europei (CEF) - Transport
- Propunerea inițială a lui Nicu Ștefănuță: Creștere de 140 de milioane de euro pentru investiții în infrastructura de transport ecologic, în special proiecte feroviare.
- Rezultat obținut: 40 de milioane de euro suplimentari pentru CEF-Transport.
- Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene
- Propunerea inițială a lui Nicu Ștefănuță: Creștere de 40 de milioane de euro pentru îmbunătățirea capacităților de gestionare a crizelor și dezastrelor.
- Rezultat obținut: 42 de milioane de euro suplimentari pentru Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii.
- Programul EU4Health
- Propunerea inițială a lui Nicu Ștefănuță: Creștere de 100 de milioane de euro pentru sănătatea publică, cu accent pe sănătatea mintală.
- Rezultat obținut: 50 de milioane de euro suplimentari pentru programul EU4Health, incluzând sănătatea mintală.
- Erasmus+
- Propunerea inițială a lui Nicu Ștefănuță: Creștere de 143 milioane față de propunera Comisiei de a sprijini studenții în contextul inflației.
- Rezultat obținut: Creștere de 70 de milioane de euro suplimentari.
- Biroul Procurorului Public European (EPPO)
- Propunerea inițială a lui Nicu Ștefănuță: Alocare suplimentară pentru 113 posturi și îmbunătățiri IT și de securitate.
- Rezultat obținut: Suplimentarea staffului cu 113 posturi, cu 31 de milioane de euro pentru aceste posturi și îmbunătățiri.
- Vecinătatea Estică (Moldova)
- Propunerea inițială a lui Nicu Ștefănuță: Creștere de 20 de milioane de euro pentru sprijinirea Moldovei.
- Rezultat obținut: 40 de milioane de euro pentru Vecinătatea Estică, inclusiv Moldova.
- Citizens, Equality, Rights and Values (CERV) Programme
- Propunerea inițială a lui Nicu Ștefănuță: Creștere de 29 de milioane de euro pentru egalitate, nediscriminare și combaterea violenței de gen.
- Rezultat obținut: 9 milioane de euro suplimentări pentru CERV.
Pozitia Parlamentului privind Bugetul UE al anului 2025 urmează să fie votată în a doua sesiune plenară din luna octombrie, după care se va intra în negocieri cu Consiliul şi Comisia. În funcţie de rezultatul negocierilor, până la finalul anului, UE va trebui să aibă un buget votat pentru anul 2025.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii