Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:21 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noul cod de conduită pentru deputaţi a fost aprobat

ro

01 Dec, 2011 23:40 933 Marime text

Noul cod de conduită pentru Membrii Parlamentului European a fost adoptat de deputaţii europeni, joi, 1 decembrie. Acest cod stabileşte regulile şi principiile pe care vor trebui să le urmeze deputaţii europeni în cadrul contactelor lor cu terţe interese, pentru a evita conflictele de interese.

Preşedintele Jerzy Buzek a declarat: "Noul cod de conduită al deputaţilor europeni va fi o pavăză puternică împotriva comportamentelor non-etice şi o îmbunătăţire puternică adusă status quo-ului existent. Salut consensul larg în favoarea Codului elaborat în decursul a 10 săptămâni. Astăzi este cea de-a doua aniversare a intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona - e o zi excelentă în care să adoptăm Codul - mai multă puteri pentru Parlamentul European înseamnă şi mai multă responsabilitate".

"Consensul larg exprimat de deputaţi cu privire la noul Cod de Conduită are un înţeles simbolic care nu poate fi ignorat. Dovedeşte opiniei publice că Parlamentul European este un organism transparent pentru a servi binele comun şi pentru a construi o Europă bazată pe libertate şi justiţie. Arată de asemenea angajamentul reînnoit al deputaţilor europeni faţă de comunitatea care i-a ales", a declarat Carlo Casini (PPE, IT), Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Constituţionale şi Raportor.

Principiul care ghidează codul este transparenţa. Deputaţii europeni vor trebui să furnizeze declaraţii clare cu privire la activităţile plătite în afara Parlamentului, remuneraţia pentru aceste activităţi, precum şi cu privire la alte funcţii care ar putea să constituie un conflict de interese. Codul conţine de asemenea o interdicţie explicită de a primi plăţi sau alte recompense în schimbul influenţării deciziilor parlamentare. Există reguli clare privind acceptarea de cadouri şi cu privire la situaţia foştilor deputaţi europeni care se angajează ca lobby-işti.

Declaraţia financiară
Deputaţii europeni vor trebui să declare, public şi online, orice activitate profesională desfăşurată în ultimii trei ani înainte de alegeri, ca şi orice calitate de membru al vreunui board al unei companii, NGO, si/sau asociaţii, în acea perioadă sau în prezent.

Orice activitate remunerată desfăşurată în timpul mandatului de deputat european, inclusiv scrierea, conferenţierea sau furnizarea de consiliere, chiar şi ocazional, va trebui să fie făcută publică dacă va conduce la un câştig mai mare de €5,000 pe an.

Sprijinul financiar de orice natură şi orice interes financiar care ar putea provoca un conflict de interese vor trebui de asemenea să fie făcute publice. Orice schimbare adusă declaraţiei trebuie notificată într-un termen de 30 de zile şi în eventualitatea în care nu se face acest lucru, deputatul respectiv nu va mai fi eligibil pentru deţine calitatea de membru în Parlamentul European.

Cadouri
Orice cadou sau beneficiu evaluat la mai mult de €150 primit de un deputat european în cursul îndeplinirii îndatoririlor acestuia trebuie să fie refuzat sau, dacă acesta reprezintă oficial Parlamentul, să fie transferate Parlamentului European.

Rambursările costurilor directe nu vor fi considerate cadouri dacă evenimentul la care s-a participat este o urmare a unei invitaţii oficiale.

Sancţiuni
Dacă acest cod este încălcat, pe baza unei decizii a Preşedintelui Parlamentului după consultarea Comisiei Consultative, un membru poate fi sancţionat cu o mustrare, interzicere a diurnei de la 2 la 10 zile, suspendare temporară de la activităţile Parlamentului (fără a include dreptul de a vota) pentru maxim 10 zile, sau pierderea rolului de raportor sau alte poziţii alese în PE (pentru ultimele două sancţiuni, este necesară o decizie de confirmare din partea Preşedintelui). Orice astfel de sancţiune este făcută publică pe site-ul Parlamentului European.

Foşti deputaţi europeni
Foştii deputaţi europeni care se angajează ca lobby-işti în domenii direct legate de problematica europeană nu va vor beneficia de facilităţile care se acordă, în perioada exercitării unei astfel de activităţi.

Comisia consultativă
O comisie consultativă va ghida deputaţii şi Preşedintele Parlamentului European cu privire la paşii care se vor lua în eventualitatea unor încălcări ale codului.

Următorii paşi
Biroul PE va trasa măsurile pentru implementarea codului de conduită, şi în special pentru introducerea unei proceduri de monitorizare.

Codul de conduită a fost aprobat cu 619 voturi pentru, 2 împotrivă şi 6 abţineri. Regulile intră în funcţiune la 1 ianuarie 2012.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii