Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:46 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

NSA - opriţi supravegherea în masă sau veţi suporta consecinţele, spun deputaţii

ro

12 Mar, 2014 18:37 1403 Marime text
Consimţământul PE pentru acordul comercial UE-SUA "ar putea fi pus în pericol" daca programul de supraveghere în masă al Agenţiei Naţionale de Securitate SUA (NSA) continuă, au spus deputaţii miercuri în rezoluţia care încheie ancheta privind programul. UE ar trebui să suspende acordul cu SUA privind datele bancare, precum şi "acordul zonei de siguranţă" privind datele private, se arată în text, iar lupta împotriva terorismului nu va putea niciodată justifica supravegherea secretă şi ilegală.

Rezoluţia în care deputaţii exprimă concluziile şi recomandările menite să sporească protecţia vieţii private a cetăţenilor UE, a fost votată cu 544 voturi pentru, la 78 împotrivă şi 60 abţineri. "Dezvăluirile lui Snowden ne-au dat o şansă să reacţionăm. Sper că vom transforma aceste reacţii în ceva pozitiv şi de durată în mandatul viitor al acestui Parlament, o propunere legislativă de protecţie a datelor de care să putem fi toţi mândri" a spus raportorul din comisia pentru libertăţi civile, Claude Moraes (S&D, UK). "Este singura anchetă internaţională în supravegherea de masă (...) Nici Congresul Statelor Unite nu a avut o astfel de anchetă", a adăugat el.

Parlamentul ar trebui să nu dea consimţământul final privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţi şi Investiţii (TTIP) cu SUA înainte ca drepturile fundamentale UE să fie pe deplin respectate, se subliniază în rezoluţie, care adaugă că protecţia datelor ar trebui exclusă din negocierile comerciale. Acest consimţământ "ar putea fi pus în pericol câtă vreme activităţile de supraveghere în masă şi interceptarea comunicaţiilor în instituţiile UE şi în reprezentanţele diplomatice nu vor fi pe deplin stopate", spune textul.

Deputaţii mai cer şi "suspendarea imediată" a principiilor de viaţă privată din "zona de siguranţă" (standarde voluntare de protecţie a datelor pentru companiile non-UE care transferă date personale ale cetăţenilor europeni către SUA). Aceste principii "nu oferă o protecţie adecvată pentru cetăţenii UE", spun deputaţii, cerând SUA să propună noi reguli de transfer al datelor personale care să respecte cerinţele protecţiei datelor în UE.

Acordul privind Programul Statelor Unite de urmărire a finanţărilor în scopuri teroriste (TFTP) ar trebui, de asemenea, suspendat până când vor fi clarificate acuzaţiile că autorităţile SUA ar acces la datele bancare ale cetăţenilor UE dincolo de prevederile acordului, subliniază deputaţii.

Protecţie pentru europenii care denunţă nereguli şi agregare a datelor în UE

Textul mai cere şi un "program de protecţie pentru europenii care denunţă nereguli", care ar trebui să se concentreze pe "complexitatea denunţului de nereguli în domeniul intelligence-ului". Statele UE ar mai trebui să aibă în vedere şi protecţia internaţională faţă de orice formă de persecuţie pentru cei care denunţă nereguli.

Mai mult, Europa ar trebui să dezvolte propriile sale sisteme şi soluţii IT de agregare a datelor, inclusiv securitate cibernetică şi tehnologii de încriptare, pentru a asigura o mare protecţie a datelor, se mai arată în text.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii