Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:37 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentul European a votat ieri pentru extinderea relaţiilor economice şi comerciale cu Taiwanul. Astăzi particip la Celebrarea Zilei Naţionale a Taiwanului

ro

10 Oct, 2013 18:59 1192 Marime text
După cum am arătat în mai multe luări publice de poziţie, Uniunea Europeană recunoaşte Taiwanul drept o entitate economică şi comercicală, acesta fiind cel de-al patrulea partener comercial al UE, a patra piaţă pentru produsele europene şi cea mai largă sursă pentru investiţii străine directe din Asia. Întrucât deciziile de politică externă ale Uniunii Europene se iau cu unanimitatea statelor membre ale UE, înseamnă că şi România recunoaşte Taiwanul ca entitate economică şi comercială.  Detalii aici.
Ieri, 9 octombrie 2013, Parlamentul European a votat, printr-o rezoluţie, pentru extinderea relaţiilor economice şi comerciale cu Taiwanul cerând Comisiei Europene realizeze demersurile necesare pentru a se semna acorduri privind protecţia instituţiilor guvernamentale şi accesul pe piaţa liberă. Detalii aici.
Sper că şi europarlamentarii români de la toate partidele au votat în favoarea acestei rezoluţii a Parlamentului European. Nu am datele exacte ale votului, le vom afla în curând, dar îi felicit pe aceia care au făcut-o.
Rezoluţia prevede, printre altele, că “EU-Taiwan agreements on investment protection and market access have the true potential to lead to a win-win situation, which will be beneficial to both economies.” (Acordurile UE – Taiwan privind protecţia investiţiilor şi accesul pe piaţă au un real potenţial de a conduce la o situaţie de tip win-win – de câştig pentru ambele părţi – ceea ce va fi benefic pentru ambele economii.”
Taiwanul este astăzi o democraţie, în care există pluralism politic, alegeri libere şi libertatea presei. În acelaşi timp, Taiwanul este cel mai bun al patrulea mediu de afaceri din lume. Se anticipează că în următoarele trei decenii Taiwanul va deveni a treia cea mai bogată ţară a lumii, depăşind Statele Unite. Rezerva actuală a Taiwanului este de peste 400 miliarde USD, iar excedentul bugetar din acest an, până în luna iunie,  a fost de peste 13 miliarde USD.Detalii aici.
Ţările membre ale Uniunii Europene vecine nouă, precum Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria au deschis, alături de majoritatea statelor member UE, reprezentanţe economice ale Taiwanului în capitalele lor, lucru care a facilitate investiţii taiwaneze de peste 1 miliard USD în zonă. Germania are chiar patru astfel de reprezentanţe în Berlin, Frankfurt, Hamburg şi Munchen. 123 de ţări acordă cetăţenilor taiwanezi Visa free.
Republica Populară Chineză a semnat cu Taiwanul 19 acorduri de colaborare în varii domenii, inclusiv un acord de cooperare economică şi comercială, Taiwanul fiind, ani la rând, cel mai mare investitor în Republica Populară Chineză.
Vizita pe care care am întreprins-o, în luna august, alături de trei colegi deputaţi, în Taiwan a pus bazele unui bun început al unui dialog care sper să ducă la stabilirea unor relaţii şi a unei cooperări în plan economic, ştiinţific şi cultural dintre România şi Taiwan. Discuţiile informale avute acolo vor trebui însă urmate de întâlniri şi acţiuni oficiale ale autorităţilor din ţara noastră. În ceea ce mă priveşte, voi menţine deschisă comunicarea cu Taiwanul, şi voi milita pentru ca România să demonstreze înţelepciunea şi pragmatismul necesare pentru a dezvolta bune relaţii economice şi comerciale atât cu Republica Populară Chineză, cât şi cu Taiwanul. Cele două direcţii de cooperare nu se exclud, dimpotrivă. Toate economiile prospere au iniţiat foarte bune cooperări economice şi comerciale cu Taiwanul păstrându-şi, în acelaşi timp, nealterate relaţiile cu China.
Am onoarea de a fi invitat de către Reprezentantul Oficial al Taiwanului la Bratislava (Slovacia), Dl. David Nan-Yang Lee şi de către soţia acestuia, doamna Jan Lee, pentru a participa astăzi, 10 octombrie 2013, la celebrarea Zilei Naţionale a Taiwanului.


Remus Cernea
Deputat – Partidul Verde
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii