Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:24 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentul sprijină acordarea unei protecţii la nivelul Uniunii Europene pentru victimele infracţionalităţii

ro

13 Dec, 2011 23:35 569 Marime text
Victimele acţiunilor criminale care se bucură de protecţie într-un Stat Membru se vor putea bucura de aceeaşi protecţie dacă se mută în alt Stat Membru, conform noilor reguli adoptate de Parlament, marţi, 13 decembrie. Ordinul European de Protecţie are ca scop protecţia victimelor violenţelor de gen, împotriva hărţuirilor, răpirilor sau încercărilor de asasinare. Statele Membre vor avea trei ani pentru a transpune această directivă în legislaţie naţională.

Măsurile pentru a acorda protecţie victimelor crimelor împotriva agresorilor există deja în toate Statele Membre UE, dar acestea încetau să mai existe dacă victima se mută în altă ţară. Directiva privind Ordinul European de Protecţie, asupra căreia s-a căzut de acord cu guvernele naţionale, va da posibilitatea celor protejaţi conform legii din ţara lor să ceară o protecţie similară dacă se mută în alt Stat Membru.

"Pe scurt, vom facilita astfel circulaţia victimelor şi vom împiedica circulaţia agresorilor lor. Astăzi am făcut un pas înainte important pentru a-i proteja pe cei care au nevoie cel mai mult de protecţie", a declarat Raportorul Comisiei pentru Drepturile Femeilor, Teresa Jiménez-Becerril Barrio (EPP, ES). "Protecţia nu va cunoaşte graniţe. Sunt mii de victime care acum îşi pot trăi viaţa în linişte", a adăugat Raportorul Comisiei pentru Libertăţi Civile (LIBE), Carmen Romero López (S&D, ES).

Deputaţii europeni au depus eforturi de la început pentru a clarifica că aceste reguli trebuie să acopere toate victimele infracţiunilor şi criminalităţii, nu numai victimele violenţelor de gen. Majoritatea măsurilor de protecţie sunt acordate femeilor care devin victime ale violentei de gen, dar OEP poate acoperi victimele de orice sex, precum şi alte tipuri de infracţionalitate.

Aceste reguli se vor aplica victimelor sau potenţialelor victime care au nevoie de protecţie "împotriva unei acţiuni criminale a unei alte persoane care ar putea în orice fel să pună în pericol viaţa, integritatea fizică, psihică sau sexuală a victimei (...) precum şi libertatea sau demnitatea acesteia". Asemenea acte ar putea include hărţuirea, răpirea, urmărirea şi "alte forme de coerciţie".

Ţinerea la distanţă a agresorilor

Odată ce o persoană primeşte protecţie într-un Stat Membru conform legislaţiei penale naţionale, aceasta poate cere extinderea Ordinului European de Protecţie în alt Stat Membru în care se mută. Va fi responsabilitatea Statului Membru de origine să emită OEP şi să-l transmită altui Stat Membru.

Un Ordin European de Protecţie (OEP) poate fi emis doar dacă agresorul are restricţie deja în ţara de origine, în raport cu locurile locuite sau vizitate de victimă, în privinţa contactului sau apropierii agresorului în raport cu persoana aflată sub protecţie.

Protecţia oferită rudelor victimelor



Mulţumită eforturilor deputaţilor europeni, un Ordin European de Protecţie poate fi de asemenea solicitat pentru rudele beneficiarului acestui Ordin.

O nouă legislaţie urmează să acopere domeniul dreptului civil

Ordinul European de Protecţie în domeniul dreptului penal va fi completat de o legislaţie separată pentru domeniul dreptului civil. În acest scop, Comisia a propus in mai 2011 o reglementare privind recunoaşterea reciprocă a protecţiei acordate prin legea civilă. Aceasta se va adopta de asemenea în co-decizie de către Parlament şi Consiliu. Combinarea celor două instrumente (Directiva OEP si această reglementare) ar trebui astfel să acopere cea mai largă gamă de măsuri de protecţie pentru victime.

Informaţii suplimentare

Directiva OEP a fost iniţial cerută de 12 State Membre şi promovată de Preşedinţia spaniolă a UE în prima jumătate a anului 2010.

Marea Britanie participă de asemenea, dar Irlanda şi Danemarca nu fac parte.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii