PE adopta raportul Dacianei Sarbu privind comercializarea produselor biodestructive - 24.03.2009
PE adopta raportul Dacianei Sarbu privind comercializarea produselor biodestructive - 24.03.2009PE adoptă raportul Dacianei Sârbu privind comercializarea produselor biodestructive
Strasbourg, 24 martie
Parlamentul European a adoptat, marţi, cu o majoritate covârşitoare, raportul eurodeputatei PSD Daciana Sârbu privind comercializarea produselor biodestructive. Ca urmare a raportului, perioada de tranziţie, în timpul căreia piaţa produselor biodestructive va continua să fie reglementată de norme naţionale, va fi prelungită cu 4 ani -şi nu doar cu 3 ani cum propusese iniţial Comisia Europeană-, până în 2014. Astfel, se evită retragerea unor produse importante de pe piaţă sau comercializarea lor ilegală, în lipsa stabilirii în timp util a listei comunitare în acest sens. Raportul a fost adoptat cu 652 voturi pentru, 6 împotrivă şi 17 abţineri.
Propunerea Comisiei Europene vizează revizuirea directivei 98/8/CE, deoarece evaluarea implementării a arătat că perioada până la 14 mai 2010, prevăzută pentru evaluarea substanţelor active folosite în produsele biodestructive, cu scopul de a le include într-o "listă comunitară pozitivă", nu este suficientă.
Perioada de tranziţie, în timpul căreia piaţa produselor biodestructive va continua să fie reglementată de norme naţionale, ar expira astfel fără ca lista pozitivă comunitară să fie stabilită. În practică, aceasta ar însemna că produse importante, cum ar fi dezinfectanţii utilizaţi în spitale, ar trebui retrase de pe piaţă începând cu 15 mai 2010. Pentru a evita acest efect nedorit, CE a propus o prelungire a perioadei de tranziţie cu trei ani, până la 14 mai 2013. În urma compromisului obţinut cu Consiliul în cadrul procedurii de codecizie, prima lectură, Parlamentul a propus prelungirea perioade cu 4 ani, până în 2014.
"Extinderea perioadei de tranziţie este extrem de importantă pentru a garanta că toate produsele biodistructive care conţin substanţe active vor fi comercializate pe piaţă în mod legal. Am considerat esenţial că revizuirea acestei Directive să se realizeze într-o primă lectură pentru a nu risca depăşirea programului de lucru pe 10 ani pentru examinarea sistematică a produselor biocide şi a evita implicit riscul retragerii lor de pe piaţă începând cu 2010. Prelungirea termenului va asigura timpul necesar statelor membre să evalueze aceste substanţe până în anul 2014 când revizuirea propriu-zisă a Directivei privind Biocidele va intra cel mai probabil în vigoare", a declarat Daciana Sârbu, membră a Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a PE.
Potrivit deputatei europene, un alt element propus în raport este limitarea la maxim doi ani a posibilităţii de a extinde în continuare termenele limită pentru dosarele rămase, prin procedura de comitologie, pentru a evita posibilitatea unei întârzieri pe termen nedefinit a întregului proces. Măsura este necesară pentru situaţia în care revizuirea Directivei nu va fi finalizată până în anul 2014.
"Elementele legate de protecţia datelor şi de fenomenul de 'free riding' prin care companiile fac uz de informaţiile înregistrate de alte companii în cadrul unei scheme la nivel naţional, vor fi adresate în revizuirea propriu-zisă a Directivei privind Biocidele", a precizat raportoarea.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp