Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:30 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Politicianismul mărunt al liderilor de la Paris şi Bucureşti subminează parteneriatul româno-francez"

ro

15 Sep, 2011 16:35 948 Marime text

Strasbourg, 15 septembrie 2011

Eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru, împreună cu eurodeputata Catherine Trautmann - preşedinta delegaţiei socialiste franceze în Parlamentul European, reacţionează la declaraţiile anti-româneşti ale ministrului de Interne francez, Claude Guéant, printr-o declaraţie comună. Conform celor doi eurodeputaţi: „politicianismul mărunt al liderilor de la Paris şi Bucureşti subminează parteneriatul româno-francez" iar declaraţiile lui Claude Guéant „nu au nimic de-a face cu valorile europene, cu dreptul european sau cu tradiţia cu totul specială a relaţiilor româno-franceze".

„Conduita şi declaraţiile ministrului francez de Interne, Claude Guéant nu sunt demne de luat în considerare şi nici admisibile, cu atât mai mult cu cât, acestea se adaugă unui lung şir de poziţii asemănătoare, pe tema rromilor sau mai recent pe tema comorienilor în Marsilia. Aceste declaraţii nu au nimic de-a face cu valorile europene, cu dreptul european sau cu tradiţia cu totul specială a relaţiilor româno-franceze.

Dl. Claude Guéant, preocupat exclusiv de agenda politica internă şi obsedat de perspectiva alegerilor care se anunţă a fi dificile pentru partidul din care face parte, nu găseşte nimic mai bun de făcut decât să speculeze fapte cu autori individuali, care merită cert să fie sancţionate de dreptul civil, pentru a acuza întreaga naţiune română.

Aceste declaraţii dăunează evoluţiei parteneriatului strategic româno-francez, care a reprezentat întotdeauna o prioritate atât pentru Paris cât şi pentru Bucureşti, chiar şi atunci când aparţineau unor alianţe aflate pe poziţii opuse, în perioada Războiului Rece.

Să ne reamintim de vizitele preşedinţilor Charles de Gaulle şi François Mitterrand la Bucureşti care au modelat istoria comună a celor două ţări. Această relaţie bilaterală, unică în Europa, bazată pe un patrimoniu de prietenie, solidaritate şi fraternitate, s-a construit prin contribuţia marilor oameni politici francezi şi români, dar şi prin întâlnirea celor două popoare. Domnul Guéant pare a ignora prestigiul comun de care se bucură cele două ţări prin moştenirea lăsată nouă de Brâncuşi, Cioran şi Eugen Lovinescu, cât şi faptul că cetăţenii noştri pot contribui la o evoluţie comună.

Nu putem decât să regretăm că liderii de astăzi ai ţărilor noastre, Traian Băsescu şi Nicolas Sarkozy, subminează această relaţie excepţională, fiind dominaţi exclusiv de politicianismul mărunt şi de lipsa de viziune.

Fără a ignora dificultăţile de moment, trebuie să colaborăm pentru o perspectivă pe termen lung, sincer ataşaţi fraternităţii franco-române şi cu sentimentul responsabilităţii faţă de ţările noastre, pentru a reconstrui această relaţie esenţială." semnează cei doi eurodeputaţi, Victor Boştinaru şi Catherine Trautmann.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii