Președintele Comisiei de mediu din PE Cianura dăunează sanatatii si mediului. Ne dorim strategii alternative de dezvoltare pentru Roșia Montană
Președintele Comisiei de mediu din PE: Cianura dăunează sanatatii si mediului. Ne dorim strategii alternative"Roșia Montana este un subiect care preocupa nu numai romanii, ci si Europa. Cianurile sunt substanțe toxice, care dăunează sanatații si mediului. In ultimii 25 de ani, aceste cianuri au provocat catastrofe in multe tari, iar efectele sunt durabile in timp", a subliniat europarlamentarul, care a amintit ca legislativul european a adoptat, cu sprijinul a 78% dintre membrii săi, o rezoluție pentru interzicerea cianurilor in minerit. "Comisia de Mediu a vizitat Roșia Montana si suntem foarte îngrijorați de impactul legat de mediu al proiectului cu cianuri, dar si de alte subiecte care pot fi tratate in alte comisii parlamentare, precum patrimoniul sau strămutarea satelor. Tehnologia bazata pe cianuri nu reprezintă singura soluție si ne dorim strategii alternative de dezvoltare a regiunii Roșia Montana", a afirmat Jo Leinen, considerat de presa internaționala drept unul dintre cei mai influenți membri ai Parlamentului European.
Eurodeputata PSD Daciana Sârbu, care activează la rândul sau in Comisia de Mediu a PE, a afirmat: "Acest eveniment este un semnal de alarma, menit sa spargă cercul minciunii si dezinformării construit de compania care propune proiectul minier cu cianuri. Specialiștii considera ca acest proiect este nociv pentru comunitate si pentru Romania. Putem compara Roșia Montana cu o casa închiriata: vom primi o chirie infima, dar chiriașii vor pleca la final cu tot cu mobila, cu parchetul, cu comoara din casa, si ne vor lăsa in urma o bomba".
Rovana Plumb a susținut ca la Roșia Montana se poate dezvolta turismul cultural, dar si un concept nou, de mare succes in Europa, turismul industrial; spre deosebire de mineritul cu cianuri, acestea sunt strategii de creștere sustenabila pentru regiune, care pot asigura prosperitatea pe termen lung. "Cum poate Ministerul Mediului sa pregătească o conferința
internaționala pe tema dezvoltării durabile, când nu respecta niciun principiu al dezvoltării durabile la Roșia Montana?", a punctat eurodeputata, la rândul sau membra in Comisia de Mediu a PE.
Reprezentanți ai Academiei Romane, ai societatii civile, arheologi, geologi si economiști au prezentat argumente împotriva proiectului minier cu cianuri, insistând in mod special asupra soluțiilor alternative de dezvoltare a regiunii.
PSD si Mișcarea Verzilor au lansat, in luna septembrie, o Petiție publica pentru aflarea adevărului despre Roșia Montana, solicitând desecretizarea de urgenta a contractului integral al RMGC cu statul, evaluare transparenta si independenta a beneficiilor si costurilor implicate pentru statul roman, inclusiv numărul real de locuri de munca create, dezvăluirea destinației fondurilor de promovare ale RMGC si a sponsorizărilor acordate oamenilor politici si formatorilor de opinie, consultarea populației prin referendum cu privire la aurul romanesc si modul in care acesta trebuie exploatat.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp