Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:13 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protecţia datelor personale în era digitală reguli mai stricte

ro

12 Mar, 2014 18:36 1300 Marime text
Deputaţii au întărit siguranţa datelor personale ale cetăţenilor UE transferate către state non-UE, prin reforma legislaţiei UE privind protecţia datelor, votată miercuri. Noile reguli vor conferi persoanelor mai mult control asupra datelor lor personale şi vor facilita activitatea transfrontalieră a companiilor, aceleaşi reguli aplicându-se în toate statele membre. PE a crescut amenzile pentru firmele care încalcă regulile, la 100 milioane de euro sau 5% din cifra globală de afaceri.

Legile UE privind protecţia datelor datează de acum 19 ani şi necesitau actualizare imediată pentru a putea lua în considerare progresul tehnologiilor informaţiei, globalizarea şi utilizarea crescută a datelor personale în scopuri juridice.

"Am un mesaj clar pentru Consiliu: orice amânare ar fi iresponsabilă. Cetăţenii Europei aşteaptă să trecem la adoptarea unui regulament UE puternic pentru protejarea datelor. Dacă există state membre care nu vor să trecem la acţiune după doi ani de negocieri, majoritatea ar trebui să facă meargă înainte fără ele", a explicat raportorul pentru regulamentul general privind protecţia datelor, Jan Philipp Albrecht (Verzi/ALE, DE).

"Permiteţi-mi să exprim insatisfacţia şi frustrarea privind faptul că din cauza Consiliului, cel puţin a unor state membre, nu vom putea să atingem scopul pe care ni l-am fixat, acela de a aproba pachetul de reformă a protecţiei datelor până la încheierea acestei legislaturi", a spus raportorul pentru directiva privind protecţia datelor personale procesate în scopuri juridice, Dimitrios Droutsas (S&D, EL).

Transferul datelor către state non-UE

Pentru a proteja mai bine cetăţenii UE împotriva activităţilor de supraveghere similare cu cele dezvăluite în iunie 2013, deputaţii au amendat regulile care cer oricărei firme (de exemplu, un motor de căutare, reţea socială sau furnizor de servicii de agregare de date) să ceară autorizaţia prealabilă a autorităţii naţionale de protecţie a datelor în UE înainte de face publice datele personale ale unui cetăţean UE către un terţ stat. Compania va fi obligată să informeze şi persoana în cauză despre o astfel de cerere.

Amenzi mari

Companiile care încalcă regulile vor primi amenzi de până la 100 milioane de euro sau 5% din cifra de afaceri anuală globală, depinde care sumă este mai mare, spun deputaţii. Comisia Europeană a propus amenzi de până la 1 milion de euro sau 2% din cifra de afaceri anuală globală.


Protecţie mai mare pe internet

Noile reguli ar trebui să protejeze mai bine datele şi pe internet. Ele includ şi dreptul de a avea datele personale şterse, noi limite pentru "profilare" (încercări de a analiza sau a precize performanţa unei persoane în muncă, situaţia economică, locaţia etc.), o cerinţă de a utiliza un limbaj clar şi simplu pentru a explica politicile de protecţie a datelor personale. Orice furnizor de servicii de internet care doreşte să proceseze date personale va trebui să obţină mai întâi consimţământul liber exprimat, bine informat şi explicti al persoanei în cauză.

Background

Pachetul privind protecţia datelor conţine un regulament general cu toate prevederile privind procesarea datelor personale în UE, în sectoarele public şi privat, şi o directivă care priveşte datele personale procesate pentru a preveni, investiga şi judeca infracţiuni sau pentru a aplica pedepse penale (aplicarea legii).


Ce urmează?

Parlamentul European a votat prima lectură a propunerii legislative pentru a consolida ceea ce a făcut până acum şi să transfere viitorului Parlament. Astfel, deputaţii nou aleşi în mai pot decide dacă vor începe de la zero procesul legislativ sau dacă vor continua munca depusă de legislatură actuală.

Propunerea de regulament a fost adoptată cu 621 voturi pentru la 10 şi 22 abţineri.

Propunerea de directivă a fost adoptată cu 371 de voturi pentru la 276 şi 30 de abţineri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii