Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:31 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ramona Manescu Calitatea invatamantului superior trebuie imbunatatita!

ro

14 Oct, 2011 16:42 700 Marime text

Ramona Manescu: Calitatea invatamantului superior trebuie imbunatatita!

                In Comisia pentru Cultura si Educaţie din PE am discutat, zilele trecute, situaţia invatamantului superior din Uniunea Europeana. In cadrul dezbaterii, am analizat starea actuala din acest domeniu in contextul in care, la nivel european, se căuta soluţii si se fac eforturi pentru a imbunatati calitatea educaţiei, mai ales in aceasta perioada de criza economica.
                Astfel, am discutat despre importanta creării unei legături mai strânse intre universitati, programe de cercetare si întreprinderi, cat si despre recunoaşterea calificărilor si diplomelor obţinute intr-un alt stat membru. Studiile prezentate in aceasta dezbatere au arătat ca inca nu exista  suficiente parteneriate intre unitatile de invatamant superior si mediul de afaceri iar coordonarea intre tarile din Europa, in ceea ce priveşte recunoaşterea diplomelor, este departe de a fi realizata. Pe langa toate acestea, persista problema mobilităţii tinerilor. Deşi avem programul Erasmus care le da studenţilor posibilitatea sa isi urmeze studiile pentru o anumita perioada intr-un alt stat, doar un număr mic dintre aceştia ajung sa beneficieze pe deplin de el, mulţi fiind constrânşi, din pacate, de aspectul financiar.
                Cred intr-adevăr ca, pentru a putea ieşi din criza si pentru a stimula creşterea economica viitoare, trebuie sa punem mai mult accent pe stabilirea de parteneriate intre universitati si mediul de afaceri, cat si pe creşterea gradului de competitivitate si atractivitate al instituţiilor noastre de invatamant. In plus, sunt de părere ca trebuie făcute mai multe eforturi pentru a oferi aceasta oportunitate, de a studia prin programul Erasmus, cat mai multor studenţi inclusiv celor care aparţin unor categorii defavorizate. Este cunoscut faptul ca o astfel de perioada de studiu petrecuta intr-un alt stat membru le oferă tinerilor posibilitatea de a-si însuşi un set de competente si aptitudini căutate pe piaţa forţei de munca, mărind astfel şansele lor de a-si găsi o slujba după terminarea studiilor.
                Din păcate însa, situaţia invatamantului superior din tara noastră este mult mai grava decât in celelalte state membre UE. Majoritatea universitatilor noastre sunt departe de a fi competitive la nivel european si cu atât mai puţin la nivel mondial.  Cercetarea nu este deloc încurajata iar parteneriatele intre invatamantul superior si mediul de afaceri nu sunt nici măcar luate in considerare de către actualul ministru. De aceea, mi-as dori ca si Romania sa adopte si sa implementeze recomandările Comisiei si ale Parlamentului in domeniul educaţiei, aşa cum au făcut celelalte state care au inteles importanta invatamantului superior pentru creşterea si dezvoltarea  economica. Pentru aceasta însa, avem nevoie de o noua guvernare capabila sa realizeze o strategie naţionala in domeniul educaţiei, adaptata realităţilor din societatea româneasca si cerinţelor existente la nivel european.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii