Reguli mai simple, maicuprinzătoare și mai flexibile pentru achizițiile publice
Reguli mai simple, maicuprinzătoare și mai flexibile pentru achizițiile publiceRegulile UE privind achizițiile publice ar trebui reformate pentru a facilita întreprinderilor mici accesul la acestea, a decis Parlamentul prin votul de astăzi marți, 25 octombrie. Noile reguli ar permite autorităților să ofere contracte nu numai licitantului cu cel mai mic preț, ci și celui mai inovativ, sau celor care oferă cele mai importante beneficii sociale sau ecologice. Comisia va prezenta propuneri de reformă în decembrie.
Achizițiile publice reprezintă aproximativ 17% din PIB-ul UE. Folosirea cât mai eficientă a banilor contribuabililor este vitală pentru relansarea economiei și crearea de locuri de muncă, în special în timpul crizei, spune o rezoluție nonlegislativăîntocmită de Heide Rühle (Verzi/ALE, Germania). Rezoluția prezintă poziția Parlamentului European înaintea unei propuneri legislative majore pentru revizuirea regulilor privind achizițiile publice în UE. Propunerea va fi prezentată de Comisia Europeană în decembrie.
"În această perioadă de criză, avem nevoie de reguli clare. Doar în acest mod, autoritățile publice pot stimula inovația și creșterea economică", a declarat raportorul înainte de vot.
Pașapoarte pentru achizițiile publice pentru simplificarea licitațiilor
Regulile actuale privind achizițiile publice îngreunează încheierea contractelor și le fac mai costisitoare. Pentru reducerea poverii administrative, deputații europeni propun crearea unui „pașaport electronic pentru achizițiile publice" care să demonstreze că deținătorul acestuia respectă regulile UE în domeniu.
Alte măsuri pentru înlăturarea barierelor administrative ar putea include folosirea declarațiilor pe propria răspundere și solicitarea documentelor originale numai din partea candidaților preselectați sau a ofertantului câștigător.
Acces mai simplu pentru întreprinderile mici și mijlocii
Întreprinderile mici și mijlocii câștigă doar 31-38% (ca valoare) din contractele din domeniul achizițiilor publice, cu mult mai puțin decât ponderea lor în economie (52% din cifra de afaceri).
Împărțirea contractelor pe categorii ar da IMM-urilor mai multe șanse de a licita, spun deputații europeni. Aceștia cer Comisiei Europene să evalueze „dacă sunt necesare norme suplimentare în ceea ce privește atribuirea subcontractelor, de exemplu legate de instituirea unui lanț de răspundere, în special pentru a evita situațiile în care IMM-urile subcontractante sunt supuse unor condiții mai puțin avantajoase față de cele aplicabile contractantului principal căruia i s-a atribuit contractul de achiziții publice".
Nu cel mai ieftin, ci cel mai avantajos
„Cel mai mic preț" nu ar trebui să fie factorul determinant în acordarea contractelor. Criteriul determinant pentru atribuirea contractelor de achiziții „ar trebui să fie înlocuit la nivel general de criteriul ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic - în ceea ce privește beneficiile economice, sociale și de mediu", spune rezoluția parlamentară. Conform deputaților europeni, achizițiile publice ar trebui să fie suficient de flexibile pentru ca în spitale, centrele de îngrijire a persoanelor în vârstă, școli și grădinițe, consumatorii să poată avea acces egal la alimente sănătoase și care respectă raportul calitate-preț, nu doar la opțiunea cea mai ieftină disponibilă.
Lărgirea criteriilor și acceptarea sistematică a licitațiilor alternative ar permite licitanților să propună noi soluții, achizițiile publice devenind astfel inițiatoare ale inovării care ar putea ajuta la îndeplinirea obiectivelor Strategiei UE 2020.
În final, deputații europeni cer Comisiei să reevalueze „nivelul adecvat al valorilor pragului dindomeniul contractelor de achiziții publice de bunuri și de servicii și eventual să îl mărească".
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp