Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:31 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romania nu a atras decât un sfert din fondurile pentru dezvoltare rurală. Guvernul minte vorbind despre absorbție record în agricultura!

ro

21 Oct, 2011 16:28 882 Marime text

Daciana Sârbu, europarlamentar PSD, atrage atenția asupra minciunii guvernamentale legate de absorbția fondurilor europene pentru agricultură. De fapt, sumele atrase pentru agricultură si dezvoltare rurală sunt infime în raport cu fondurile puse la dispoziție României de către UE si, mai ales, în raport cu nevoile agriculturii si satului romanesc.

"Reprezentanții guvernamentali au vorbit recent despre absorbția de 99% a fondurilor europene pentru agricultura in Romania. Este o minciuna! In realitate, procentul se referă la distribuirea plaților directe, care sunt o formă de subvenție rezervată României prin bugetul Politicii Agricole Comune. Însa banii cei mulți - fondurile europene pentru dezvoltare rurală - au fost atrași de Romania în proporție de numai 27%, ceea ce ne situează pe ultimul loc în UE", afirmă eurodeputata.

Daciana Sârbu subliniază că fondurile pentru dezvoltare rurală ar trebui sa fie una din prioritățile absolute ale României, deoarece ele pot fi folosite pentru creșterea calitatii vietii la sat, precum si pentru crearea sau dezvoltarea de exploatații agricole: "Vorbim de bani care ar fi putut folosiți pentru ca mediul rural sa aibă o șansa la civilizație - precum infrastructura - dar si pentru ca producătorii sa iasă din sărăcie, precum: investiții pentru modernizarea exploatațiilor agricole, pentru înființarea unitatilor de procesare, sprijin pentru înființarea grupurilor de producători, sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri in mediul rural, ajutoare pentru împăduriri, pentru agricultura ecologica, pentru dezvoltarea de microîntreprinderi, pentru turismul rural. Trei sferturi din acești bani stau necheltuiți la Bruxelles, in timp ce agricultorii romani se zbat in sărăcie, iar aproape jumătate din populația României traieste la sat in condiții inimaginabile pentru Europa anului 2011".

Eurodeputata - membra în Comisia de Agricultura si Dezvoltare rurală a Parlamentului European - subliniază ca o catastrofa si mai mare produsa de guvern este procentul de 3% de absorbție a fondurilor structurale.

Disproporția dintre fondurile europene disponibile si cele absorbite de către Romania este ilustrata prin intermediul infograficului atașat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii