Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:20 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Roşia Montană o afacere de 18 miliarde de Euro cu prea puţine beneficii pentru România

ro

01 Sep, 2011 18:51 1274 Marime text

Roşia Montană: o afacere de 18 miliarde de Euro cu prea puţine beneficii pentru România

 

Bucureşti, 1 septembrie 2011

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru critică implicarea împotriva prevederilor constituţionale şi legale a lui Traian Băsescu în afacerea Roşia Montană şi atrage atenţia asupra impactului devastator pentru mediu, pe care proiectul minier îl va avea în Munţii Apuseni.

 

Conform eurodeputatului: „într-un calcul strict economic, la cotaţia actuală a preţului aurului şi argintului, valoarea proiectului se apropie de 18 miliarde de Euro. Din această sumă, României îi va reveni doar 20%, însă, va suporta toate consecinţele exploatării cu cianuri, decapitării celor patru munţi din Roşia Montană şi distrugerii patrimoniului românesc."

 

„Dincolo de afacerea păguboasă pentru România, prădarea resurselor naturale şi riscurile asupra mediului la scară europeană, proiectul Roşia Montană este încă un contract tipic pentru Traian Băsescu, o înţelegere îndreptată împotriva interesului naţional. Traian Băsescu era membru al Guvernului când s-a negociat acest contract şi nu a existat nicio renegociere în toţi cei şapte ani de mandat. Nu există un alt echivalent pentru această afacere decât cel al cedării de bună voie a unei părţi din teritoriul României, fapt pentru care nu putem vorbi decât de trădare" adaugă eurodeputatul Victor Boştinaru.

 

În luna mai a anului trecut, eurodeputatul Victor Boştinaru a adresat o scrisoare deschisă, precedentă votului Parlamentului European asupra rezoluţiei pentru interzicerea mineritului cu cianuri. Conform eurodeputatului la acea dată: „Mediul natural e una din puţinele valori care ne-au rămas şi nu cred că ar trebui să fie jertfit în numele profitului unei companii, aşa cum s-a întâmplat cu multe alte valori pe care le-am distrus în ultimele decenii. Dacă guvernul ţării mele este incapabil să protejeze ultimele lucruri valoroase pe care România le mai are, prefer să cer sprijinul Parlamentului European să facă aceasta, cu speranţa că, într-un număr de ani, România va avea un guvern devotat binelui public şi protecţiei mediului".

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Mihai 01 Sep, 2011 21:59 Hmm, aproape jumatate din tot profitul care o sa fie scos din mina o sa fie al statului, uitati sa puneti ca mai luam acei ~30% din taxe si impozite, doar vor avea venituri in Romania