Rovana Plumb cere statelor UE sa creeze urgent locuri de munca prin investitii in energia regenerabila
Rovana Plumb cere statelor UE sa creeze urgent locuri de munca prin investitii in energia regenerabilaRovana Plumb, europarlamentar PSD, a solicitat statelor membre UE modernizarea de urgenta a actualelor retele de energie, in acord cu obiectivele UE privind protectia mediului, si sa creeze noi locuri de munca prin dezvoltarea infrastructurilor energetice. Aceste prevederi se regasesc in avizul elaborat de eurodeputata pe tema prioritatilor UE in domeniul energetic, adoptat, marti, de Comisia pentru Mediu din Parlamentul European (ENVI).
„In calitate de raportor pentru avizul ENVI, am cerut modernizarea rapida a retelelor de electricitate si gaz existente, ca sa ajungem cat mai repede la asa-numitele retele inteligente, care contribuie atat la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, cat si la siguranta si eficienta energetica. Altfel nu vom putea indeplini obiectivele stabilite de Uniune pentru energia din surse regenerabile", subliniaza Rovana Plumb. Eurodeputata avertizeaza ca UE trebuie sa se orienteze cat mai repede catre exploatarea surselor de energie regenerabila, pentru a preveni atat distrugerea mediului, cat si epuizarea materiei prime.
Rovana Plumb a atras atentia asupra potentialului important de creare de noi locuri de munca prin dezvoltarea infrastructurilor energetice. „Am cerut Comisiei Europene si statelor membre sa integreze rapid politicile care au ca scop recalificarea fortei de munca pentru noi locuri de munca ecologice, in domenii precum serviciile de asigurari C&D, tehnologie si inovare", explica eurodeputata. „Investitia in energia regenerabila este o buna solutie anti-criza: pe termen scurt va ajuta multe familii sa supravietuiasca prin crearea locurilor de munca verzi, pe termen lung va crea energie curata, mai ieftina, si care nu afecteaza mediul".
Europarlamentarul PSD subliniaza ca trebuie realizate de urgenta investitii substantiale in infrastructura energetica pentru atingerea obiectivului unei economii cu emisii reduse de carbon pana in 2050. „Nerealizarea acestor investitii va afecta atat oamenii - prin costul mereu in crestere al energiei - cat si mediul inconjurator", a subliniat eurodeputata, adaugand ca problema este doar una de vointa, deoarece resursele exista.
„Investitiile ar putea veni din surse private si publice, in timp ce veniturile din Taxa pe Tranzactiile Financiare (TTF), din taxa ecologica, din euroobligațiuni pentru proiecte si din licitarea cotelor ETS ar putea fi folosite pentru a finanta depasirea decalajului si a stimula investitiile, de exemplu prin adaptarea retelelor noastre energetice la cerintele energiei din surse regenerabile", a mai aratat eurodeputata, care este vicepresedintele al Grupului Socialistilor si Democratilor din PE (S&D).
Bruxelles, 24 mai 2011
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp