Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:29 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rovana Plumb Comasarea alegerilor contravine spiritului recomandărilor europene

ro

13 Dec, 2011 16:14 752 Marime text

Rovana Plumb: Comasarea alegerilor contravine spiritului recomandărilor europene

Eurodeputata PSD, Rovana Plumb, vicepreședintă a Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, a declarat ieri in plenul Parlamentului European că decizia guvernului României de a organiza la aceeaşi dată atât alegerile locale cât şi pe cele parlamentare este un gest profund nedemocratic.
„Guvernul României a anunţat decizia de a comasa alegerile locale şi alegerile generale, prin prelungirea nejustificată a mandatelor aleşilor locali. Această decizie contravine clar spiritului recomandărilor europene şi este un gest profund nedemocratic făcut de guvernul de la Bucureşti. Este un semnal de alarmă grav care anunţă formarea primului regim autocratic din Uniunea Europeană”, a declarat eurodeputata în plenul Parlamentului European.
Rovana Plumb a ţinut să precizeze că spiritul nedemocratic al acestor schimbări rezultă şi din concluziile Consiliului pentru alegeri democratice 2010 şi ale Comisiei de la Veneţia 2010 potrivit cărora: „elementele fundamentale ale dreptului electoral nu trebuie modificate cu mai puţin de un an înaintea alegerilor şi trebuie tratate la nivel constituţional sau la un nivel superior celui al unei legi ordinare”.
Social democrata s-a adresat şi Comisarului European pe Justiţie, Viviane Reding, solicitând sprijinul acesteia. „În acest context european şi internaţional, extrem de volatil solicităm sprijinul şi atenţia d-voastră de monitorizare a acestor evenimente, conştienţi fiind de importanţa pe care o acordaţi legitimităţii şi corectitudinii organizării alegerilor într-un stat al Uniunii Europene”.
În final, Rovana Plumb a precizat că această decizie a guvernului Boc trebuie să trezească atât societatea civilă românească, cât şi Uniunea Europeana.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii