Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:17 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rovana Plumb - Constructia bugetului UE trebuie sa tina cont de impactul de gen. Femeile sunt afectate diferit de masurile economice!

ro

17 Nov, 2011 22:55 814 Marime text

Rovana Plumb, vicepresedinta Grupului Socialist din Parlamentul European, a solicitat forurilor europene sa tina cont de dimensiunea de gen a hotararilor privind cheltuielile, sursele de venit si instrumentele de guvernanta economica, atunci cand decid asupra Cadrului financiar multianual și fondurilor structurale, pentru a garanta ca toate programele finantate de UE respecta dimensiunea egalitatii de gen. Eurodeputata, presedinta a Organizatiei de Femei a PSD, saluta promovarea femeilor in procesul decizional european, marcata de adoptarea de catre legislativul comunitar a raportului privind integrarea perspectivei de gen in activitatea Parlamentului European.

Social-democrata considera ca UE si statele membre trbuie sa inteleaga ca masurile economice pe care le aplica au impact diferit asupra femeilor si barbatilor, iar ele trebuie gandite in asa fel incat sa elimine, si nu sa adanceasca inegalitatile de gen. „Anul trecut am realizat un raport, adoptat de Parlamentul European, in care aratam ca saracia in UE este feminizata, adica afecteaza mai profund si pe mai multe cai femeile fata de barbati. Am demonstrat apoi, printr-un studiu al Organizatiei de Femei, ca masurile anti-criza ale guvernului Boc au aruncat in saracie mai ales femeile din Romania. De exemplu, reducand salariile personalului din educatie si sanatate, guvernul a lovit mai ales in femei, discriminandu-le implicit. Sunt realitati de care autoritatile comunitare si nationale trebuie sa tina cont, aplicand politici care sa corecteze aceste efecte ", afirma eurodeputata.

„Consider ca adoptarea de catre Parlamentului European a raportului privind integrarea perspectivei de gen reprezinta o garantie ca si statele membre ale UE vor urma acest exemplu. Avem nevoie de un echilibru de gen la nivelul procesului decizional, care sa se realizeze prin cresterea reprezentarii femeilor in structurile de conducere ale Parlamentului, in birourile grupurilor politice, in birourile comisiilor si delegatiilor, in compozitia delegatiilor si a altor misiuni, cum ar fi cele de observare a alegerilor, precum si prin reprezentarea barbatilor in domeniile in care sunt subreprezentati", precizeaza Rovana Plumb.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii