Rovana Plumb Europa trebuie să investească în dezvoltarea competențelor, inovare, economie durabilă și sisteme sociale de înaltă calitate
Rovana Plumb: Europa trebuie să investească în dezvoltarea competențelor, inovare, economie durabilă și sistemeEurodeputata PSD, Rovana Plumb, în calitate de vicepreședintă a Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European, subliniază faptul că este necesar ca Europa să abordeze cu maximă seriozitate investițiile în dezvoltarea competențelor, inovare, economie durabilă și sisteme sociale de înaltă calitate.
Astfel, Rovana Plumb atrage atenția că "pentru a fi un instrument eficient, Fondul social european trebuie să ia în considerare noile competenţe-cheie legate de mediu, schimbările climatice și dezvoltarea durabilă".
Investițiile realizate prin intermediul Fondului trebuie să se concentreze pe dezvoltarea acestor competențe, pe formarea continuă și reconversia profesională, pe buna funcţionare a pieţei forţei de muncă, crearea de oportunităţi de locuri de muncă şi condiţii sociale, pe cercetare şi inovare, facilitându-se astfel tranziția către o economie durabilă.
De asemenea, Comisia şi statele membre trebuie să însoţească trecerea spre o economie socială, durabilă din punct de vedere al mediului şi cu emisii reduse de carbon, prin politici active pe piaţa forţei de muncă, inclusiv formarea cuprinzătoare şi programele de recalificare pentru locuri de muncă ecologice. "Asemenea programe de educație și formare sunt în mod deosebit necesare pentru a asigura o tranziție lină pentru lucrătorii din domeniul energetic, în contextul conversiei producției de energie", atrage atenția Rovana Plumb. Eurodeputata social-democrată subliniază că statele membre trebuie încurajate să dezvolte conştiinţa de mediu şi competenţele ecologice prin intermediul sistemelor lor de educaţie şi formare.
"Este nevoie de venituri suplimentare pentru a finanţa instrumentele Pactului european privind progresul social", constată Rovana Plumb, care consideră că veniturile necesare ar putea fi generate prin introducerea de taxe ecologice ca o soluţie pentru deplasarea fiscalităţii de pe salarii pe consum, în vederea încurajării creării de locuri de muncă ecologice, îndeosebi în domeniul energiei regenerabile, al eficienţei energetice şi al reciclării.
Rovana Plumb atrage atenția că UE riscă să piardă statutul de lider în ceea ce priveşte exploatarea potenţialului de locuri de muncă al economiei durabile în favoarea economiilor emergente şi a Statelor Unite ale Americii, dacă chestiunile privind dezvoltarea competenţelor, inovarea, investiţiile în economia durabilă şi sistemele de securitate socială de înaltă calitate nu vor fi abordate în mod cât se poate de serios.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp