Rovana Plumb pledeaza pentru combaterea discriminarii femeilor in materie de pensii
Rovana Plumb pledeaza pentru combaterea discriminarii femeilor in materie de pensiiStrasbourg, 16 februarie 2011
Eurodeputata PSD Rovana Plumb a solicitat, marti, in plenul Parlamentului European, o mai mare atentie acordata egalitatii de gen in materie de pensii, solicitand Comisiei Europene sa elimine discriminarea femeilor in domeniu si sa promoveze o directiva-cadru europeana privind cuantumul minim al pensiilor. Declaratia a avut loc in cadrul dezbaterii raportului Oomen-Ruijten „catre sisteme europene de pensii adecvate, viabile si sigure", dosar in care doamna Plumb a stabilit, in calitate de raportor din umbra, pozitia socialistilor europeni din Comisia pentru drepturile femeii si egalitatea de gen (FEMM).
"Regret faptul ca in Cartea verde a pensiilor, egalitatii de gen nu i se acorda suficienta atentie. Consider ca actuala diferenta între barbati si femei în ceea ce priveste nivelul pensiilor este rezultatul inegalitatilor persistente de pe piata muncii. Solicit, asadar, evaluarea impactului, asupra societatii si a angajarii femeilor, al masurilor de recunoastere a muncii de tip casnic, inclusiv prin intermediul unui calcul al valorii financiare a acestei munci în vederea calculului pensiilor", a declarat europarlamentarul social-democrat.
Rovana Plumb a cerut in acest context Comisiei Europene si statelor membre sa adopte masuri concrete pentru eliminarea diferentei salariale intre femei si barbati. Ea a invitat executivul european: sa demareze procedura în vederea eliminarii articolului 5 alineatul (2) din Directiva 2004/113/CE, care permite discriminarea femeilor în cea ce priveste produsele de tip pensie; respectiv sa promoveze o directiva-cadru europeana privind cuantumul minim al pensiilor.
Eurodeputata a facut totodata si o explicatie de vot in acest dosar. Potrivit acesteia, conform datelor existente in noiembrie 2009, în Romania erau 5,54 de milioane de pensionari si 5,65 milioane de contribuabili la sistemul public de pensii. In opinia Rovanei Plumb, „trebuie întarit sistemul public de pensii (...) nu trebuie sa privatizam sistemul public de pensii, tocmai pentru a asigura stabilitatea fondurilor de pensii pentru actualii si viitorii pensionari".
In viziunea deputatei europene, tendinta de crestere a varstei de pensionare la nivel european ar trebui sa se aplice în mod flexibil, în functie de sector, de severitatea conditiilor de munca si tinand cont de numarul de ani lucrati. „E necesar un sprijin activ pentru crearea de locuri de munca pentru a creste numarul de persoane care sa contribuie activ la finantarea pensiilor lor viitoare", a conchis ea.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp