Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:25 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rovana Plumb saluta semnalul pozitiv dat de PE pentru admiterea Romaniei in Schengen si multumeste socialistilor pentru sprijin

ro

08 Jun, 2011 23:33 853 Marime text

Comunicat de presa

Rovana Plumb, europarlamentar PSD, saluta votul pozitiv (487 voturi pentru, 77 impotriva si 29 abtineri) acordat de plenul Parlamentului European pentru admiterea Romaniei in Schengen si multumeste socialistilor europeni pentru sprijinul acordat tarii noastre, exprimandu-si speranta ca si Consiliul va lua o decizie favorabila Romaniei, cat mai curand posibil. Eurodeputata avertizeaza insa autoritatile romane ca trebuie sa-si continue eforturile si sa-si intensifice dialogul cu statele europene, pentru a reusi indeplinirea acestui obiectiv.

Votul vine sa confirme ca Romania este suficient de pregatita, din punct de vedere tehnic, pentru a aplica regulile Schengen. Evaluarile au aratat ca toate punctele carora trebuia sa li se acorde o atentie speciala sau care necesitau o reexaminare au fost solutionate (imbunatatirea evaluarii riscurilor, actualizarea elementelor de securizare a cladirilor, imbunatatirea procesului de depunere și prelucrare a cererilor de vize). Este la fel de adevarat, insa, ca eliminarea controalelor la frontierele interne necesita un nivel ridicat de incredere reciproca intre statele membre, iar Romania nu a fost capabila sa inspire aceasta incredere in timp util, astfel incat astazi sa nu mai existe niciun dubiu cu privire la aderarea la spatiul Schengen. Diplomatia a esuat, in frunte cu liderii sai, insa pregatirea tehnica si faptul ca avem sustinatori in Europa ne-au ajutat sa obtinem astazi acest semnal favorabil. Multumesc tuturor colegilor socialisti care s-au dovedit din nou prieteni ai Romaniei", afirma Rovana Plumb, care este vicepresedinte al grupului S&D din Parlamentul European.

In cadrul dezbaterii din plenul PE pe aceasta tema, eurodeputata a subliniat ca admiterea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen nu este numai in interesul celor doua state, ci si in interesul intregii Europe, deoarece poate contribui la reconstruirea increderii cetatenilor in Uniunea Europeana si in institutiile sale.

Rovana Plumb isi exprima speranta ca votul dat de europarlamentari va fi insotit si de o decizie favorabila a Consiliului, care sa aprobe aderarea Romaniei la spatiul Schengen cat mai rapid posibil.

De altfel, pe 25 mai eurodeputata a solicitat si a obtinut asigurari din partea premierului polonez, Donald Tusk, ca va acorda intregul sau sprijin aderarii in acest an a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, fara alte conditii politice suplimentare. Polonia este tara care va prelua pentru urmatorul semestru presedintia Uniunii Europene. Mesajul premierului polonez a fost unul clar si pozitiv, ceea ce ridica sperante ca in viitorul semestru sa se realizeze aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii