Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:21 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sabin Cutaş - „Cer Comisiei un răspuns la adresa criticilor privind reformarea Sistemului Generalizat de Preferințe"

ro

26 May, 2011 22:59 808 Marime text
Bruxelles, 26 mai 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, în calitate de membru al Comisiei pentru Comerț Internațional a Parlamentului European, a adresat miercuri o interpelare scrisă Comisiei Europene, cu privire la noua sa propunere ce are în vedere reformarea Sistemului Generalizat de Preferințe (SGP). Conform acestui pachet de reforme, este necesară reducerea numărului de state care beneficiază de preferințe comerciale de la 176 la 80, executivul european considerând că produsul intern brut al anumitor state, precum Brazilia, nu mai face necesară aplicarea preferințelor comerciale.

Sabin Cutaş a subliniat că propunerea Comisiei va avea efecte negative asupra locurilor de muncă în anumite state ce vor fi excluse din SGP, acestea neavând o economie îndeajuns de solidă pentru a se readapta noii situații. El a cerut executivului european atât un răspuns la criticile adresate reformelor de către state precum Brazilia, cat și un plan B pentru susținerea acelor țări care nu vor mai beneficia de tarife preferențiale.

Sistemul Generalizat de Preferințe Comerciale oferă tratament preferențial țărilor în curs de dezvoltare, asigurând ca exportatorii acestora să plătească taxe reduse până la 0 pentru anumite produse pe care aceștia le vând în UE. Acest pachet de reformare al SGP urmează să fie adoptat până la 1 ianuarie 2014.

Potrivit lui Sabin Cutaş: "Comisia a propus recent un pachet de reformare a Sistemului Generalizat de Preferințe Comerciale, conform căruia se recomandă reducerea numărului țărilor care beneficiază de acest tratament preferențial de la 176 la 80. Pe de altă parte, se susține reajustarea și consolidarea sistemului SGP+ prin care se oferă preferințe comerciale în schimbul respectării democrației, a drepturilor umane, de muncă, și a standardelor internaționale de mediu".

"Presa europeană notează că Brazilia, una din țările cărora nu li se vor mai oferi preferințe comerciale datorită creșterii PIB-ului, și-a exprimat dezacordul cu privire la reforma SGP, argumentând că propunerea Comisiei va duce la pierderea locurilor de muncă în industria încălțămintei care s-a dezvoltat în timp datorită preferințelor comerciale acordate acestei țări", a subliniat europarlamentarul român.

Cum reacționează Comisia la aceste critici care aparțin nu numai Braziliei dar și altor țări care au avut de câștigat de pe urma preferințelor comerciale și care, în urma noilor reforme, nu vor mai beneficia de SGP? S-a gândit Comisia la un plan B pentru a susține statele cărora nu li se vor mai acorda preferințe comerciale?", și-a încheiat acesta interpelarea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii