Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:15 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sabin Cutaș cere eradicarea muncii forțate a copiilor în Uzbekistan

ro

29 Sep, 2011 17:58 724 Marime text

Strasbourg, 29 septembrie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaș, raportor al Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European (PE) pentru Acordul de Parteneriat și Cooperare dintre UE şi Uzbekistan în domeniul textilelor, a cerut comisarului european pentru comerț, Karel de Gucht, să identifice soluții pentru finalizarea acestui acord. Pentru moment, Parlamentul European a amânat adoptarea înțelegerii până la clarificarea îngrijorărilor exprimate de ONG-uri și sindicate, precum și de Organizația Internațională a Muncii privind exploatarea prin muncă a copiilor din Uzbekistan. Intervenția deputatului european a avut loc în plenul PE, în contextul dezbaterii cu privire la comerțul internațional și relațiile UE cu țările terțe.

"Unul dintre dosarele de comerț internațional pentru care am fost desemnat raportor privește extinderea Acordului de Parteneriat și Cooperare dintre Uniunea Europeană şi Uzbekistan în domeniul textilelor. Problema muncii forțate a copiilor în recoltarea bumbacului face, însă, dificilă o abordare strict tehnică a protocolului. La începutul lunii octombrie, sute de mii de copii vor fi obligați să culeagă bumbac manual, pentru a suplini lipsa unei forțe de muncă adulte. Aceasta reprezintă o formă extremă de munca a copiilor, care potrivit ONG-urilor, sunt pedepsiți de către autorități dacă nu îndeplinesc cotele impuse", a declarat Sabin Cutaș.

Europarlamentarul român a precizat că ratificarea de către Uzbekistan a convențiilor Organizației Internaționale a Muncii privind vârsta minimă de angajare și eliminarea celor mai grave forme de muncă forțată a copiilor reprezintă un semnal pozitiv, darexistă, în același timp, un deficit de implementare.

Sabin Cutaș a solicitat, în acest context, comisarului Karel de Gucht să acționeze pentru deblocarea situației, având în vedere că Parlamentul European nu poate să ignore nerespectarea drepturilor fundamentale ale copiilor în Uzbekistan.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii