Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:28 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sabin Cutaş - „Este nevoie de o Agenție europeană publică de rating de credit"

ro

08 Jun, 2011 16:51 787 Marime text

Strasbourg, 8 iunie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (PE) a atras atenţia, luni în plenul PE, asupra dominaţiei exercitate de un număr restrâns de agenţii de rating de credit asupra pieţelor financiare şi asupra lipsei de transparenţă şi de răspundere a acestora. El a susţinut ideea instituirii unei Agenţii europene publice de notare a creditului, care ar spori competiţia în acest domeniu şi ar permite obținerea unor rating-uri mai corecte.

"Înainte ca banca de investiții Lehman Brothers sa dea faliment, aceasta era evaluată la nivel înalt de către principalele agenții de rating de credit. Tot acestea considerau că cele mai importante trei bănci comerciale ale Islandei erau solide cu câteva zile înainte ca ele să se prăbușească. De asemenea, revizuirea în scădere a ratingului acordat Greciei nu a ținut cont de demararea programului său de redresare economică", a atras atenția eurodeputatul român.

Criza economică și financiară a scos în evidență structura de tip oligopol, lipsa de competiție, de transparență și de răspundere a agențiilor de rating de credit. Într-o lume dominată de trei astfel de instituții, este nevoie de mai multă diversitate și de o nouă metodă de lucru", a subliniat Cutaş.

Susțin prin urmare ideea creării unei Agenții europene publice de rating de credit ca alternativă la instituțiile private de acest tip. Obținerea unei evaluări din partea Agenției europene ar deveni obligatorie și ar completa notațiile propuse de agențiile tradiționale, încurajând competiția pentru cel mai corect rating", a declarat acesta.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii