Sabin Cutaş "Fiecare stat membru trebuie să definească un nivel-țintă al venitului minim după pensionare"
Sabin Cutaş: "Fiecare stat membru trebuie să definească un nivel-țintă al venitului minim după pensionare"Opinia europarlamentarului Sabin Cutaş privind posibile soluții pentru asigurarea unor sisteme europene de pensii adecvate, viabile și sigure a fost votată în cadrul Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European. Cartea Verde privind pensiile a fost lansată de către Comisia Europeană în iulie 2010 cu scopul suscitării unei dezbateri la nivel european care să se soldeze cu răspunsuri pentru principalele provocări comune cu care sistemele de pensii ale statelor membre se confruntă: îmbătrânirea populației și efectele crizei financiare și economice. Parlamentul European a fost unul dintre actorii implicați în acest proces de consulare, prin Comisia pentru afaceri economice și monetare și respectiv Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale.
"Sunt mulțumit de rezultatul votului final, cu atât mai mult cu cât negocierile cu principalele grupuri politice din Parlament nu au fost ușoare. Pensiile sunt un subiect sensibil, deoarece țin de competența exclusivă a statelor membre. Deși Cartea Verde propusă de către Comisie nu pune în pericol competențele naționale, au fost colegi care au depus amendamente prin care subliniau faptul că pensiile nu au ce căuta pe agenda europeană. Cât se poate de fals. Pensiile au o puternică dimensiune europeană, libertatea de circulație trebuie să meargă mână în mână cu eliminarea dezavantajelor în privința sistemelor de pensii cu care se confruntă cetățenii europeni care lucrează într-un alt stat membru. Acest lucru trebuie să includă și politici pentru o mai bună integrare a acestora, pentru a ajunge la o eliminare totală a muncii la negru", a declarat Sabin Cutaş.
"De aceea, am recomandat statelor membre să implementeze legislația europeană în așa fel încât modul de funcționare al pieței interne să se amelioreze și mobilitatea lucrătorilor sa fie facilitată", a precizat acesta.
"Identificarea unui sistem de pensii perfect este dificilă și nepotrivită pentru 27 de contexte naționale atât de diferite. În același timp, nutresc convingerea că un sistem poate fi echilibrat dacă fiecare pilon de pensie este corect reprezentat. Statele care modifică sistemele de pensii pentru a face față deficitului bugetar sunt de condamnat. Principalul obiectiv al unei reforme ar trebui să fie garantarea unui venit de pensii adecvat pentru toți cetățenii, iar fiecare stat membru trebuie să definească un nivel-țintă al venitului minim după pensionare, pentru a evita creșterea sărăciei în rândul populației aflate în proces de îmbătrânire", a conchis Sabin Cutaş.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp