Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:25 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sabin Cutaş (INTA) "Țările în curs de dezvoltare au devenit parteneri strategici pentru UE"

ro

03 Feb, 2011 22:15 850 Marime text

Bruxelles, 03 februarie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru în Comisia pentru comerț internațional a Parlamentului European (INTA), a declarat în plenul PE, că existența unui instrument financiar al UE pentru țările în curs de dezvoltare care nu îndeplinesc criteriile pentru acordarea Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare are scopul de a facilita cooperarea economică, financiară, tehnică, culturală și academică cu aceste state. De asemenea, deputatul european a apreciat evoluția politicii de cooperare cu țările în curs de dezvoltare, care a debutat ca o formă de ajutor pentru fostele colonii ale statelor membre și a devenit un instrument de promovare a democrației și a drepturilor omului. Intervenția a avut loc astăzi în cadrul dezbaterii din plenul PE privind instrumentele de finanțare pentru cooperarea cu țările industrializate.

"Probabil că nu am mai fi vorbit de cooperarea cu țările în curs de dezvoltare dacă unele dintre statele fondatoare UE nu ar fi cerut să existe o mențiune specială în Tratatul de la Roma despre coloniile pe care le dețineau. Ceea ce arunca inițial o umbră asupra conceptului de democrație, însuși fundamentul Uniunii Europene, s-a metamorfozat treptat într-o politică ale cărei cuvinte-cheie au devenit eradicarea sărăciei, promovarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, a muncii decente și a bunei guvernări. Țările în curs de dezvoltare sunt astăzi parteneri strategici pentru UE", a declarat Sabin Cutaş.

"De aceea, cred că un instrument financiar pentru țările în curs de dezvoltare care nu îndeplinesc criteriile AOD facilitează cooperarea economică, financiară, tehnică, culturală și academică. De asemenea, acesta poate să stimuleze comerțul bilateral, investițiile, parteneriatele economice și promovarea dialogului între actorii din sfera publică și organizațiile neguvernamentale atât ale UE, cât și ale statelor partenere", a conchis acesta.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii