Sabin Cutas l-a interpelat pe Presedintele BCE privind organizarea viitoare a arhitecturii de guvernanta fiscala a UE
Sabin Cutas l-a interpelat pe Presedintele BCE privind organizarea viitoare a arhitecturii de guvernanta fiscalaBruxelles, 23 martie 2010
Europarlamentarul PSD+PC Sabin Cutaş, membru al Comisiei Parlamentului European pentru afaceri economice şi monetare (ECON), l-a interpelat luni pe Jean-Claude Trichet, Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), cu privire la felul în care acesta concepe organizarea arhitecturii de guvernanţă fiscală a Uniunii Europene în viitor, având în vedere dificultăţile economice întâmpinate de statele membre în contextul de criză.
"În contextul crizei economice actuale vorbim de responsabilitate, de solidaritate, de monitorizare. Toate acestea reprezintă însa măsuri software; dacă îmi este permis să fac o paralelă din domeniul IT", a declarat Sabin Cutaş.
"Aş dori prin urmare să vă întreb dacă la nivel hardware putem face ceva şi să cunosc părerea dvs legată de felul în care ar trebui să arate arhitectura guvernanţei fiscale în Uniunea Europeană în viitor, având în vedere necesitatea implicării tuturor actorilor economici: a băncilor naţionale centrale, a trezoreriilor naţionale, a Băncii Centrale Europene şi a celorlalte instituţii europene", a întrebat eurodeputatul român.
Jean-Claude Trichet a subliniat gravitatea crizei economice, care, în opinia acestuia, depăşeşte proporţiile celei din perioada celui de-al-2-lea război mondial. Potrivit Preşedintelui BCE, arhitectura de guvernanţă fiscală există în linii mari şi este suficientă, însă în cadrul acesteia din urmă este necesară repartizarea mai clară a atribuţiilor diverşilor actori, pentru a se obţine o cooperare mai strânsa între aceştia şi o coordonare mai bună a politicilor fiscale şi monetare ale Uniunii Europene.
Intervenţia lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul primului Dialog Monetar din acest an al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare cu Preşedintele Băncii Centrale Europene. Subiectul întâlnirii a fost acela al crizei economice actuale şi al dificultăţilor întâmpinate de statele membre pentru a respecta principiile impuse de Pactul de Stabilitate şi Creştere. Jean-Claude Trichet va fi de asemenea prezent joi, 25 martie, în plenul Parlamentului European, unde va prezenta activitatea Băncii Centrale Europene din 2008 şi va explica deciziile şi strategiile băncii în contextul crizei economice.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp