Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:59 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sabin Cutaş - Pentru instituirea unui mecanism de reacție rapida in cazul fraudelor fiscale

ro

07 Feb, 2013 16:59 1310 Marime text
Strasbourg, 7 februarie 2013,

Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei pentru afaceri economice si monetare din Parlamentul European, a salutat propunerea executivului european de a institui un mecanism de reacție rapida pentru gestionarea mai eficienta a fraudelor in materie de TVA. Intervenția deputatului european a avut loc in cadrul dezbaterii din plenul PE cu privire la crearea unui mecanism care sa contribuie la ameliorarea colectării impozitelor si la soluționarea problemelor fiscale din statele membre.

Potrivit lui Sabin Cutaş: "Legislația actuală în domeniul TVA trebuie îmbunătățită, astfel încât statele membre să dispună de mecanisme care sa le permită soluționarea rapidă a fraudelor de o gravitate deosebită, în special a celor de tip carusel sau a utilizării firmelor-fantomă. Din păcate, lipsa unor acțiuni ferme in aceasta direcție cauzează pierderi pentru bugetele naționale de mai multe miliarde de euro anual. În plus, nu doar statele membre au de suferit, ci şi întreprinderile europene care se confruntă cu o concurentă neloială în anumite sectoare contaminate de fraudă. Faptul că nu dispunem la momentul actual de cifre concrete cu privire la amploarea fraudei fiscale în Uniunea Europeană vorbește de la sine despre dificultățile în a identifica şi a combate acest fenomen îngrijorător."

"Găsirea unor soluții imediate pentru frauda in materie de TVA este necesară, în special în contextul dificultăților fiscale cu care ne confruntăm şi al impactului dramatic al măsurilor de austeritate asupra cetățenilor europeni. De aceea, susțin propunerea executivului european de a institui un mecanism de reacție rapidă, astfel încât statele membre care doresc să introducă măsuri speciale de tipul « taxării inverse » să poată să facă acest lucru fără a cere în prealabil o derogare la nivel european. În prezent, o astfel de derogare trebuie analizată de către Comisia Europeană şi supusă votului unanim al Consiliului, lucru care blochează pentru mai multe luni orice acțiune la nivel național", a adăugat deputatul european.

"Însă, deși beneficiile unui astfel de mecanism sunt de necontestat, doresc să atrag atenția asupra posibilelor costurilor suplimentare pentru întreprinderi rezultate în urma deciziei de a aplica această măsură. Mecanismul intern de taxare inversă trebuie să îşi păstreze caracterul excepțional, astfel încât contribuabilii să nu fie afectați", a conchis europarlamentarul român.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii