Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:24 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sabin Cutas - "Solicit sprijinul Comisiei Europene pentru protejarea libertății de exprimare si a pluralismului presei din Romania"

ro

25 May, 2011 22:25 868 Marime text

Bruxelles, 25 Mai 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a adresat o scrisoare Comisarului european pentru justiție, drepturi fundamentale şi cetățenie, Viviane Reding, prin care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la îngrădirea libertății de exprimare şi a pluralismului presei din România. Deputatul european a atras atenția asupra acestui tip de derapaje anti-democratice care sunt specifice mai multor țări membre ale Uniunii Europene şi a cerut implicarea Comisiei Europene pentru protejarea libertății presei din România.

Potrivit lui Sabin Cutaş: "În urma publicării clasamentului mondial al libertății presei pentru anul 2010, organizația non-guvernamentală "Reporteri Fără Frontiere" a constatat o deteriorare a libertății de exprimare a presei din Uniunea Europeană. Astfel, sunt state membre în care drepturile jurnaliștilor nu sunt respectate, aceștia fiind supuși unor enorme presiuni politice în exercitarea meseriei lor. Cazul mass-mediei din România este alarmant."

"România se situează pe locul 52 al clasamentului realizat de către RFF, coborând cu două locuri față de anul precedent. Este paradoxal că, pe măsură ce societatea a cunoscut o transformare de la post-comunism la democrație, libertatea presei a involuat din cauza obstacolelor de ordin politic care au îngrădit libertatea de exprimare și pluralismul mijloacelor de informare în masă. Jurnaliștii și trusturile de presă din România care privesc cu ochi critic deciziile actualei guvernări au fost victimele unor intense campanii de discreditare prin intermediul unor declarații, speculații şi acuzații nefondate ale puterii politice. S-a încercat astfel crearea unui climat de neîncredere în informațiile pe care presa le oferă și în valorile etice pe care aceasta are datoria de a le respecta", a menționat europarlamentarul român.

"Ne confruntăm cu un conflict evident între libertatea presei și controlul informațiilor de către puterea politică, printr-un sistem de intimidare atent construit. Presa a fost practic redusă la același rang cu terorismul, fiind inclusă de către președintele țării printre vulnerabilitățile la adresa securității naționale. Prin această decizie, au fost create circumstanțele pentru a supraveghea activitatea jurnaliștilor prin intermediul serviciilor secrete. De asemenea, cele mai înalte instanțe politice din România: președintele, primul-ministru, membri ai guvernului, au un discurs denigrator la adresa trusturilor de presă", a subliniat acesta.

Sabin Cutaş a precizat că această situație nu este una singulară, făcând referire la controversata lege a presei din Ungaria şi a solicitat o implicare mai mare la nivel european pentru protejarea libertății de exprimare şi a pluralismului presei din România.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii