Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:21 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sabin Cutaş „Trebuie acţionat la nivel european pentru combaterea problemei etnobotanicelor"

ro

13 Sep, 2011 17:13 618 Marime text

Strasbourg, 13 septembrie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a atras atenţia, luni în plenul Parlamentului European, asupra problemei etnobotanicelor. El a arătat că substanţele psihoactive legale se înmulţesc într-un ritm alarmant, constituind o problemă de sănătate publică pentru UE şi a subliniat necesitatea intervenţiei la nivel european pentru a lupta împotriva acestora.

"Conform ultimului raport anual publicat de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie, 41 de substanţe psihoactive noi au devenit disponibile în cursul anului 2010 şi o proporţie semnificativă dintre acestea au fost identificate ca fiind "droguri legale".
Proliferarea drogurilor legale demonstrează viteza şi complexitatea cu care piaţa drogurilor răspunde măsurilor actuale de control", a declarat Sabin Cutaş în cadrul intervenţiei sale din plenul Parlamentului European.

„Cu toate că numeroase spitalizări şi decese au fost atribuite acestor substanţe în statele membre ale Uniunii Europene, efectele lor asupra sănătăţii nu au fost de multe ori testate, dovedind nevoia unei abordări mai complete pentru a răspunde acestui fenomen", a adăugat acesta.

„Consider că multiplicarea rapidă a drogurilor legale constituie o problemă de sănătate publică pentru Uniunea Europeana şi că este necesară acţionarea la nivel european pentru a le analiza, a le controla şi a informa cetăţenii asupra pericolelor pe care folosirea lor o implică", a conchis eurodeputatul român.

Sabin Cutaş este de asemenea unul dintre iniţiatorii unei declaraţii scrise prin care cere ameliorarea capacităţii de cooperare a statelor membre pentru a analiza nocivitatea noilor substanţe disponibile pe piaţă, a lupta împotriva vânzării lor pe internet şi a-şi informa cetăţenii asupra efectelor lor. Declaraţia scrisă va deveni poziţie oficială a Parlamentului European odată cu semnarea sa de către jumatate dintre deputaţii europeni. Co-iniţiatorii declaraţiei sunt: Salvatore Iacolino, din partea Grupului Popularilor Europeni, Ramona Mănescu, din partea Liberalilor Europeni şi Michèle Rivasi, din partea Grupului Verzilor Europeni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii