Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:20 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Saptamana europeana a oraselor si regiunilor, la Bruxelles

ro

13 Oct, 2011 12:19 793 Marime text
Ramona ManescuSaptamana europeana a oraselor si regiunilor, la Bruxelles          Am participat, ieri, la “Open Days”, cel mai important eveniment anual ce privește politica regionala. Mai exact, in aceasta saptamana, autoritățile de la Bruxelles organizează seminarii si dezbateri, pe teme specifice, dedicate reprezentanților de la nivel regional și local, experților și societății civile care acționează în domeniul politicii regionale.          Este un moment important mai ales pentru ca saptamana trecuta, Comisia Europeana a prezentat propunerea sa privind noul pachet legislativ pentru viitoarea perioada de programare (2014-2020). Acum avem ocazia sa ascultam opinia comunitatilor locale din statele membre care cunosc foarte bine actualele probleme si vor avea un rol deosebit de important in punerea in aplicare a viitoarei legislații.          De aceea, in intervenția mea de astăzi am susținut ca trebuie sa ne concentram eforturile pe identificarea de soluții concrete pentru imbunatatirea actualului cadru legislativ tocmai pentru a putea utiliza cat mai eficient fondurile structurale si de coeziune.          Din experiența de pana acum si din evaluările prezentate frecvent de către Comisia Europeana reiese foarte clar ca ne confruntam cu multe probleme in ceea ce privește procedeul de alocare al banilor europeni.
Cu aceasta ocazie am readus in discuție rolul esențial pe care cred ca trebuie sa îl aibă autoritățile locale in acest domeniu. Prin urmare, trebuie sa ne asiguram ca aceștia vor fi implicați in procesul decizional inca din etapa pre-legislativa. In plus, este nevoie sa li se asigure cursuri de formare la acest nivel atât in etapa de pregătire cat si in cea de implementare a proiectelor.
          Un alt aspect care nu funcționează eficient este sistemul de control si de aceea,  pentru evitarea supra-controlului am propus crearea unui sistem unic de audit ce va aduce beneficii statelor membre iar Executivului European i-ar permite sa constate mai ușor eventualele nereguli. O alta soluție pe care o consider esențiala se refera la simplificarea si uniformizarea normelor, atât la nivelul UE cat si la nivel național, pentru a împiedica autoritățile din statele membre sa impună reguli in plus fata de cele europene.          Si nu in ultimul rând, cred cu tărie ca trebuie sa încurajam întreprinderile mici si mijlocii sa acceseze banii europeni pentru ca acestea sa păstreze si sa creeze locuri de munca cu atât mai mult acum, in contextul economic dificil in care ne aflam. Pentru aceasta însa, este nevoie sa simplificam legislația referitoare la instrumentele financiare destinata IMM-urilor.          Așadar, la nivelul Parlamentului European, am venit cu propuneri concrete pentru a simplifica actualul sistem legislativ si implicit, pentru a putea folosi cat mai eficient fondurile structurale si de coeziune. In continuare, împreuna cu Comisia Europeana si reprezentanții statelor membre vom negocia preluarea in viitoarea legislație a tuturor acestor propuneri menite a soluționa problemele cu care se confrunta, in prezent, beneficiarii proiectelor europene.
          In timp ce la Bruxelles discutam deja despre legislația privind viitorul politicii de coeziune (2014-2020), in Romania, guvernul Boc nu a reușit sa implementeze, nici in al doisprezecelea ceas, masurile urgente solicitate de Comisia Europeana, atât de necesare, pentru a avea o rata mai mare de absorbție a fondurilor.
          Intre timp, tara noastră pierde bani europeni nerambursabili iar romanii plătesc dobânzile pentru împrumutul pe care actualii guvernanți l-au luat de la FMI.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii