Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:17 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrisoare deschisă adresată Preşedintelui Traian Băsescu

ro

25 Oct, 2011 22:34 657 Marime text

Strasbourg, 25 octombrie 2011

Domnule Preşedinte,

Am luat act de declaraţiile dvs. de luni, 24 octombrie, cu privire la gradul de absorbţie al fondurilor europene, declaraţii menite încă o dată să arunce vina către autorităţile locale iar în acelaşi timp, să absolve membrii cabinetului Boc, pe care îi patronaţi dincolo de limitele Constituţiei României.

Am constat cu stupoare, faptul că în tot acest timp, aţi ignorat propunerile directe şi sistematice cu privire la măsurile care se impun pentru creşterea capacităţii administrative în absorbţia fondurilor europene, propuneri transmise cu bună credinţă atât de către Comisia Europeană, cât şi de către membrii Parlamentului European.

Aţi făcut apel, a nu ştiu câta oară, domnule Preşedinte, la cei cu responsabilităţi politice, să se ocupe de acest proces, ignorând faptul că aţi promis românilor şi Comisiei Europene evaluarea miniştrilor în funcţie de fondurile alocate pentru investiţii şi gradul de absorbţie al banilor europeni. Însă, acum, în cel de-al doisprezecelea ceas, când România riscă să piardă aproximativ şapte miliarde, aceeaşi miniştrii care se fac responsabili de acest eşec, ocupă în continuare funcţii cheie şi se bucură de sprijinul dvs.

Aţi afirmat că aţi cerut Guvernului să nu mai trimită la Bruxelles facturile pentru decontarea cheltuielilor eligibile pentru proiectele finanţate din fondurile Uniunii Europene, moment la care cinci miliarde euro nu am mai intrat în ţară. Aţi motivat această cerere de rezultatul auditului Comisiei Europene care a descoperit nereguli în derularea proiectelor. Însă, nu aţi precizat că principalul vinovat pentru întreruperea plăţilor este, conform raportului de audit al Comisiei Europene, Autoritatea de Management, subordonată Ministerului Dezvoltării, care gestionează POR. Aţi omis de asemenea să precizaţi că Autorităţile de Management se află sub controlul miniştrilor Cabinetului Boc şi aţi ignorat apelurile repetate ale Comisiei Europene care a arătat că imixtiunea politicului în derularea proiectelor finanţate prin fonduri europene este principala cauză a neregulilor semnalate.

V-aţi asumat ca şi altă dată, în mod formal responsabilitatea pentru acţiunile actualului Guvern din Palatul Cotroceni, însă în niciun moment nu v-aţi asumat eşecurile impardonabile cu consecinţe dezastruoase asupra României şi asupra cetăţenilor săi. Aţi ignorat oferta Comisiei Europene de asistenţă benevolă şi aţi asistat impasibil la erodarea principiilor de bază ale politicii de coeziune a Uniunii Europene, în condiţiile în care, ţara noastră ar fi trebuit să fie unul dintre marii beneficiari ai acesteia.

Vă invit, domnule Preşedinte, să puneţi capăt acestui joc politicianist, să construiţi împreună cu majoritatea, opoziţia, administraţia publică şi aleşii locali, un cadru stabil şi predictibil, inspirat din numeroasele practici de succes europene, pentru ca ţara noastră să se bucure de beneficiile aderării la Uniunea Europeană. Altfel, veţi rămâne în istorie, domnule Preşedinte, ca omul care a patronat cel mai mare dezastru economic din istoria acestei ţări, un dezastru pentru care simpla răspundere politică nu mai este de ajuns.

Vă mulţumesc,

Victor Boştinaru

Membru al Parlamentului European

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii