Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:20 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SRI LANKA/Sabin Cutas - "Se impune crearea unui mecanism internațional independent, pentru a investiga crimele de război din această țară"

ro

13 May, 2011 23:00 937 Marime text

Bruxelles, 13 mai 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a pledat joi, în plenul PE, pentru crearea unui mecanism internațional independent, care să judece într-o manieră imparțială și transparentă crimele de război din Sri Lanka, precum și celelalte încălcări grave ale drepturilor omului rezultate în urma conflictului care a durat mai bine de 28 de ani. Deputatul european s-a arătat îngrijorat de concluziile raportului ONU privind conflictul din Sri Lanka, prin care atât forțele guvernamentale, cât şi cele rebele, sunt acuzate de uciderea a zeci de mii de civili. Intervenția acestuia a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind situația din Sri Lanka si concluziile raportului ONU.

Potrivit lui Sabin Cutaş: "Concluziile raportului ONU, publicate la 25 aprilie 2011, aduc acuzații grave cu privire la numeroasele violări ale drepturilor omului și ale normelor de drept internațional atât de către guvernul srilankez, cât și de către forțele rebele învinse în conflictul civil care a durat mai bine de 28 de ani. Astfel, potrivit raportului, forțele guvernamentale au ucis zeci de mii de civili prin bombardarea zonelor populate, a spitalelor și chiar a centrelor de ajutor umanitar aparținând Națiunilor Unite. Pe de altă parte, forțele rebele au folosit numeroși civili pe post de scuturi umane, cei care încercau să scape din zona de conflict fiind împușcați pe loc."

"Consider că se impune crearea unui mecanism internațional independent, pentru a investiga crimele de război din această țară, precum și celelalte încălcări grave ale drepturilor omului. Este nevoie de o investigație imparțială și transparentă, care să clarifice cine sunt responsabilii pentru acest genocid care a șocat comunitatea internațională", a conchis europarlamentarul român.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii