Strategia pentru regiunea Dunării - deputații solicită o implementare rapidă
Strategia pentru regiunea Dunării - deputații solicită o implementare rapidăMembrii PE consideră "Strategia pentru regiunea Dunării" o șansă unică pentru stimularea cooperării transnaționale și pentru a determina o dezvoltare economică și culturală sustenabilă în centrul și estul Europei, în beneficiul a 115 milioane de cetățeni. În rezoluția adoptată joi, 17 februarie, Parlamentul solicită pași concreți și un program de implementare, care să fie adoptat de statele membre până în iunie.
În cadrul dezbaterii din 14 februarie cu comisarul Johannes Hahn, deputații au salutat Strategia și Planul de acțiune pentru regiunea Dunării, prezentate de Comisia Europeană în decembrie 2010. Acesta vizează îmbunătățirea mobilității, securitatea energetică, protecția mediului, dezvoltarea economică și socială, schimburile culturale, securitatea și protecția civilă în regiunea Dunării. Parlamentul solicită acum președinției ungare "să aprobe Strategia UE pentru regiunea Dunării în cadrul Consiliului European din iunie și să demareze cât mai rapid punerea sa în aplicare".
Dezvoltarea coeziunii sociale
Având în vedere că regiunea Dunării cuprinde 14 state membre UE și state din vecinătatea imediată, deputații solicită o abordare macroregională a acestei regiuni, considerând că aceasta ar putea crea o nouă dinamică. Membrii Parlamentului consideră că, dacă sunt implicați toți actorii, inclusiv societatea civilă, strategia pentru regiunea Dunării ar putea determina o mai bună coordonare și finanțare a proiectelor cofinanțate de UE în regiunile din vecinătate, a cooperării la mai multe niveluri și investiții strategice. În plus, Strategia ar putea "avea o contribuție semnificativă la depășirea vechilor diviziuni ale continentului, concretizând astfel integrarea UE", se arată în rezoluția adoptată. Strategia reprezintă, în opinia deputaților, " o ocazie excelentă pentru întreaga Uniune de a-și dezvolta cooperarea politică și economică cu Balcanii".
Lambert van Nistelrooij (PPE, NL) și and Oldrich Vlasák (ECR, CZ) au salutat faptul că sunt utilizate numai finanțări din cadrul Fondurilor structurale (aproximativ 1 miliard de euro din perioada de programare actuală), fără o alocare suplimentare de resurse, fără crearea unor noi instituții și a unei noi legislații. Cu toate acestea, Parlamentul a solicitat comisarului Hahn să prevadă mijloacele necesare pentru asistență tehnică pentru a cerceta dacă "resursele financiare care nu au fost absorbite ar putea reprezenta, de asemenea, o sursă de finanțare pentru proiectele macroregionale".
Echilibru între nevoile economice și protecția mediului
Deputata Silvia-Adriana Țicău (S&D, RO) a reamintit importanța completării infrastructurii energetice și de transport și, mai ales, eliminarea blocajelor de navigație de pe Dunăre, iar Ramona Manescu (ALDE, RO) a adăugat că ar trebui să se acorde o atenție deosebită implementarea unor terminale multimodale. Elisabeth Schroedter (grupul Verzilor, DE) a insistat asupra necesității unor acțiuni pentru o mai bună prevenire a inundațiilor și asupra activităților turistice din cadrul eco-sistemului regiunii, bogat dar totuși vulnerabil. Finanțările UE trebuie folosite numai pentru proiectele care sunt conforme legislației privind protecția mediului, au arătat deputații europeni.
Rezoluția PE a fost adoptată cu 549 de voturi pentru, 41 împotrivă și 18 de abțineri.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp