Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:22 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sucurile de fructe ca sursă de sănătate pentru cetăţenii europeni

ro

14 Dec, 2011 15:20 824 Marime text

Sucurile de fructe ca sursă de sănătate pentru cetăţenii europeni 

Strasbourg, 14 decembrie 2011

Europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă a subliniat marţi seara, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că este necesară informarea consumatorilor cu privire la schimbările prevăzute de noua directivă privind sucurile de fructe şi a altor produse similare, pentru că ei trebuie să aibă toate informaţiile referitoare la sănătatea fructelor.

Declaraţia a avut loc în cadrul dezbaterii Propunerii de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2001/112/CE a Consiliului privind sucurile de fructe și anumite produse similare destinate consumului uman, pentru care eurodeputatul Viorica Dăncilă a elaborat poziţia socialiştilor europeni, în cadrul Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

 "Sectorul sucurilor de fructe și al produselor similare reprezintă o industrie cu o pondere importantă în Uniunea Europeană. Această propunere de directivă vizează ameliorarea anumitor prevederi referitoare la compoziția, utilizarea denumirilor rezervate, specificațiile de producție și etichetarea sucurilor de fructe, în scopul asigurării unei mai bune distribuţii a produselor în interiorul Uniunii Europene", a specificat deputatul european. 

"Raportul reprezintă a doua modificare a directivei 112 din 2001 şi are scopul este de a face o distincţie mai bună între sucurile de fructe proaspete, sucurile de fructe pe bază de concentrat şi nectare. Am dorit o simplificare a normelor referitoare la refacerea aromelor şi  introducerea menţiunii privind eliminarea zahărului de pe lista ingredientelor autorizate", a subliniat Viorica Dăncilă. 

Conform precizărilor făcute de deputatul european, "directiva include şi propunerea pentru  autorizarea unei perioade limitate pentru înscrierea menţiunii "fără adaus de zahăr" pe etichetele sucurilor de fructe".

"În ceea ce îi priveşte pe producători, trebuie să le acordăm acestora intervalul de timp necesar să se adapteze la această situaţie - producţia de sucuri "fără adaus de zahăr" - şi pentru a-i informa pe consumatorii tuturor produselor, din toate statele, că vor găsi în magazine produse noi - fără a avea menţiunea "fără adaus de zahăr" - în acelaşi timp cu cele produse până în prezent. Nu trebuie să uităm faptul că, ei, consumatorii, trebuie să fie la curent cu toate schimbările prevăzute de noua directivă şi trebuie să aibă totodată, toate informaţiile referitoare la sănătatea fructelor", a concluzionat eurodeputatul Viorica Dăncilă..

Informaţii de background 

Consumul de sucuri de fructe în UE aproape s-a dublat în ultimii 20 de ani. Uniunea Europeană este pe primul loc în topul importatorilor de suc de portocale, acoperind circa două treimi din exporturile mondiale. Producătorii din Brazilia și SUA cultivă portocale în special pentru procesare, în timp ce producătorii europeni folosesc pentru procesare fructele eliminate din piețele de fructe proaspete din cauza dimensiunilor lor mici sau a petelor.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii