Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:55 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Summit-ul privind schimbările climatice - UE trebuie să susţină prelungirea Protocolului de la Kyoto

ro

16 Nov, 2011 22:55 1029 Marime text
UE trebuie să-şi asume rolul de lider la summit-ul ONU de la Durban privind schimbările climatice şi să insiste pentru prelungirea Protocolului de la Kyoto după 2012, arată o rezoluţie a Parlamentului European votată miercuri. Deputaţii europeni mai spun că economia UE va beneficia de creşterea reducerii emisiilor gazelor cu efect de seră la peste 20%, cât este obiectivul actual.

„Negocierile internaţionale privind schimbările climatice se situează între stagnare şi progres - UE trebuie să ajute la crearea unei dinamici noi la Durban", a spus preşedintele comisiei pentru mediu, Jo Leinen (S&D, DE), după adoptarea rezoluţiei cu 532 de voturi pentru, 76 împotrivă şi 43 de abţineri. „Criza economică nu trebuie folosită ca scuză pentru a nu acţiona. UE trebuie să susţină Protocolul de la Kyoto şi să coopereze cu alte ţări pentru asigurarea unui tratat pentru combaterea schimbărilor climatice până în 2015", a adăugat dumnealui.

Sprijin pentru Kyoto

Rezoluţia spune că UE trebuie să acorde sprijin „public şi neechivoc" prelungirii Protocolului de la Kyoto - acord internaţional care obligă ţările industrializate să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Deputaţii europeni doresc să evite o perioadă neacoperită de un acord după ce Protocolul actual expiră la sfârşitul anului 2012.

Reducerea emisiilor cu peste 20%

În conformitate cu rezoluţiile anterioare, deputaţii europeni spun că UE trebuie să aibă ca obiectiv reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră la peste 20% (obiectivul actual). Acest efort ar aduce şi beneficii economice, creând „locuri de muncă verzi, creştere şi siguranţă".

Un fond pentru climă şi alte măsuri

Deputaţii europeni doresc ca UE să ajungă la un acord privind resursele şi gestionarea Fondului verde pentru climă care va sprijini ţările în curs de dezvoltare, fond ce ar trebui să ajungă la 100 de miliarde de dolari americani până în 2020.


Sunt necesare şi măsuri pentru reducerea emisiilor din aviaţie şi transportul maritim (excluse din Protocolul de la Kyoto). Deputaţii europeni insistă pentru introducerea acestor emisii în schema UE de comercializare a certificatelor de emisii de la 1 ianuarie 2012.

Deputaţii europeni sunt îngrijoraţi de faptul că există o mare diferenţă între angajamentele internaţionale şi obiectivul ONU de limitare a creşterii temperaturii globale la 2 grade Celsius. Rapoartele ştiinţifice ONU au arătat că ţările industrializate ar trebui să-şi reducă emisiile cu 25-40% până în 2020 - prin comparaţie cu nivelul din 1990.

Delegaţia Parlamentului European care merge la summitul de la Durban este formată din: preşedintele Jo Leinen (S&D, DE), vicepreşedintele Karl-Heinz Florenz (EPP, DE), Kriton Arsenis (S&D, EL), Bairbre De Brún (GUE/NGL, UK), Pilar Del Castillo (EPP, ES), Bas Eickhout (Greens/EFA, NL), Elisabetta Gardini (EPP, IT), Dan Jørgensen (S&D, DK), Corinne Lepage (ALDE, FR), Vladko Panayotov (ALDE, BG), Anna Rosbach (ECR, DK), Oreste Rossi (EFD, IT), Richard Seeber (EPP, AT), Francisco Sosa Wagner (neafiliat, ES) şi Marita Ulvskog (S&D, SE).

Mai multe informaţii
Textul adoptat este disponibil aici (selectaţi 16 noiembrie 2011)

Urmăriţi înregistrarea dezbaterii (selectaţi 15 noiembrie 2011)
Serviciul de presă al Parlamentului European
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii