Trei europarlamentari PSD interpeleaza CE privind masurile de limitare a abuzurilor la adresa angajatilor
Trei europarlamentari PSD interpeleaza CE privind masurile de limitare a abuzurilor la adresa angajatilorBruxelles, 17 martie 2010
Europarlamentarii PSD Daciana Sârbu, Corina Creţu şi Cătălin Ivan au adresat, miercuri, o întrebare scrisă Comisiei Europene prin care executivul comunitar este interpelat privind măsurile de limitare a abuzurilor la adresa angajaţilor respectiv de asigurare a respectării drepturilor acestora. Deputaţii europeni menţionează şi cazul tragic recent al unei tinere de 34 de ani din România, decedate "din cauza surmenajului provocat de muncă în exces şi de stresul de la birou".
"In România, pe fondul crizei economice, atât în sectorul public, cât şi în cel privat, au avut loc numeroase disponibilizări şi se preconizează o creştere semnificativă în continuare a şomajului. In acest context, mulţi angajaţi sunt nevoiţi să lucreze ore suplimentare fără a fi remuneraţi, devenind din ce în ce mai vulnerabili în faţa angajatorilor. Climatul actual este, fără îndoială, favorabil angajatorilor, care îşi permit să exercite presiuni, greu de sancţionat din punct de vedere legal", se arată în întrebarea scrisă.
Iniţiatorii interpelării menţionează cazul recent al unei tinere de 34 de ani din România, care a alarmat opinia publică din această ţară. "Tânăra a făcut stop cardiac din cauza surmenajului provocat de muncă în exces şi de stresul de la birou, iar după câteva zile de comă profundă a încetat din viaţă. Cazul nu este singular în România: cu doi ani în urmă, o alta tânăra, angajată a unei companii multinaţionale, a murit din cauza oboselii acumulate în urma orelor suplimentare de muncă", se arată în întrebare.
Deputaţii europeni consideră că este nevoie de mecanisme de control bine puse la punct, pentru garantarea respectării drepturilor angajaţilor, precum şi de crearea unui cadru sigur, în care angajaţii să poată reclama condiţiile improprii în care muncesc, fără riscul de a-şi pierde locul de muncă.
În acest context, executivul comunitar este întrebat ce măsuri prevede pentru a limita abuzurile la adresa angajaţilor şi pentru a asigura respectarea drepturilor acestora -garantate prin art. 153 al Tratatului de funcţionare a Uniunii Europene-, mai ales în climatul economico-social marcat de actuala recesiune.
Totodată, cei trei eurodeputaţi au interpelat CE privind intenţia sa de a crea un organism de control la nivel european care să colaboreze cu autorităţile naţionale pentru a se asigura că drepturile angajaţilor sunt respectate, în special în marile companii multinaţionale.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp