Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:29 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un tratat mai bun, dar este necesar un efort mai mare pentru creştere

ro

02 Feb, 2012 20:43 826 Marime text
Noul tratat privind guvernanţa nu era cu adevărat necesar pentru ieşirea din criză. Acesta ar trebui să fie compatibil cu pachetul de şase legi privind guvernanţa economică şi susţinut de măsuri imediate pentru abordarea constrângerilor pe termen scurt din zona euro, a spus Parlamentul European într-o rezoluţie adoptată joi. Cu toate acestea, deputaţii europeni s-au arătat mulţumiţi de faptul că noul tratat include multe din propunerile făcute de reprezentanţii parlamentari.

Rezoluţia, care prezintă priorităţile Parlamentului European, a fost adoptată cu 443 de voturi pentru, 124 împotrivă şi 75 de abţineri. Votul a avut loc în urma dezbaterii de ieri cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso privind rezultatele Consiliului European. Dezbaterea a fost dominată de cereri - din partea majorităţii grupurilor - de acţiune pentru restaurarea creşterii şi reducerea şomajului.

Mai bun, dar se putea şi mai bine

Rezoluţia spune că varianta finală a textului este mai bună decât cea iniţială şi că aceasta ia în considerare insistenţele deputaţilor europeni privind acordarea unei mai mari atenţii creşterii, alături de restricţiile fiscale şi derularea activităţilor în cadrul normal al UE ori de câte ori este posibil. Rezoluţia mai salută faptul că tratatul reduce riscul unei Europe cu două viteze şi prevede îmbunătăţirea supravegherii parlamentare în raport cu cele prevăzute în propunerea iniţială.

Cu toate acestea, ar fi fost mai bun un acord în cadrul legislaţiei normale UE, arată rezoluţia, reafirmând dorinţa manifestată iniţial de deputaţii europeni la lansarea ideii unui tratat separat.

Este necesară o acţiune rapidă

Rezoluţia insistă pe faptul că redresarea economică cere măsuri specifice pentru promovarea solidarităţii, a creşterii şi a ocupării forţei de muncă. O primă măsură ar fi instituirea rapidă a unui fond de rambursare pe baza propunerii Consiliului economic german de experţi. Alte măsuri ar fi emiterea de obligaţiuni de proiect, introducerea rapidă a obligaţiunilor de stabilitate şi a unei taxe pe tranzacţiile financiare la nivel european.

Informaţii suplimentare

Parlamentul European a fost pe deplin implicat în grupul de lucru pentru redactarea tratatului prin cei patru reprezentanţi ai săi: Elmar Brok (PPE, DE), Roberto Gualtieri (S&D, IT), Guy Verhofstadt (ALDE, BE) şi Daniel Cohn-Bendit (Verzi/ALE, FR).

Grupul de lucru şi-a desfăşurat activitatea în decembrie şi ianuarie şi a prezentat şefilor de state şi de guverne textul tratatului în cadrul Consiliului European din 30 ianuarie. Textul asupra căruia au căzut de acord liderii UE va trece acum prin procesul normal de ratificare în statele membre care l-au semnat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii