Viorica Dăncilă a primit răspunsul CE la întrebarea privind adaptarea sistemelor de irigaţii la schimbările climatice
Viorica Dăncilă a primit răspunsul CE la întrebarea privind adaptarea sistemelor de irigaţii la schimbările"Comisia tratează cu maximă seriozitate problema gestionării durabile a apei în sectorul agriculturii, în contextul schimbărilor climatice", se arată în răspunsul oferit de comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.
"Multe zone din UE se confruntă cu problema resurselor limitate de apă sau cu presiuni mari asupra acestor resurse, iar sectorul agricol, un utilizator major de apă, trebuie să joace la rândul său un rol în identificarea de soluții, inclusiv în ceea ce privește eficiența irigațiilor. Acest aspect, dar și alte provocări de aceeași anvergură, vor fi abordate în Planul Comisiei pentru salvgardarea resurselor de apă ale Europei, care urmează să fie dat publicității la sfârșitul anului 2012", se arată în răspunsul oferit de comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.
Potrivit documentului citat, în cadrul procesului de reformă a PAC, Comisia a propus ca, după 2013, "politica de dezvoltare rurală a UE să ofere în continuare sprijin pentru investiții în irigații, în anumite condiții, cu accent pe îmbunătățirea eficienței sistemelor de irigații, în conformitate cu obiectivul creșterii durabile din Strategia Europa 2020".
Conform propunerilor Comisiei, politica de dezvoltare rurală "ar putea oferi și alte forme de ajutor pentru agricultori în efortul acestora de adaptare la schimbările climatice, de exemplu prin sprijin pentru activități de formare și utilizarea de consultanță, practici mai bune de gestionare a solului, utilizarea instrumentelor de management al riscului și cooperare în ceea ce privește adaptarea la schimbările climatice", se mai spune în scrisoarea de răspuns a oficialului european către deputatul român.
Potrivit documentului citat, Comisia nu este convinsă de utilitatea creării în momentul de față a unei strategii separate a UE de adaptare a sistemelor naționale de irigare la situațiile specifice generate de schimbările climatice. Statele membre se confruntă cu situații foarte diverse în ceea ce privește calitatea și cantitatea apei și utilizarea irigațiilor și, ca atare, ar trebui să aibă libertatea de a găsi soluții adaptate în conformitate cu legislația de mediu și cu orientările specifice și în funcție de problemele identificate pe teritoriile lor și de diferitele instrumente disponibile.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp