Viorica Dancila a primit raspunsul CE privind protectia agricultorilor de (semi-)subzistenta
Viorica Dancila a primit raspunsul CE privind protectia agricultorilor de (semi-)subzistenta

Bruxelles, 3 mai 2010
Preşedinta Delegaţiei europarlamentare PSD, Viorica Dăncilă, a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind protecţia agricultorilor din exploataţii de subzistență și semi-subzistență. Potrivit răspunsului oferit de comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, politica de dezvoltare rurală oferă o măsură specifică de susținere pentru exploatațiile agricole de semisubzistență în curs de restructurare. Executivul comunitar anunţă totodată că, în aprilie 2010, se va organiza, la Sibiu, în cadrul Rețelei europene de dezvoltare rurală, un seminar în cadrul căruia va fi analizat conceptul de agricultură de subzistență; rezultatele acestui seminar vor constitui baza viitoarelor măsuri în cadrul politicii agricole comune pentru sprijinirea agriculturii de semisubzistență.
"În acțiunile Comisiei se regăsește preocuparea pentru acest aspect (situaţia fermierilor de subzistență și semi-subzistență n.red.). Planul european de redresare economică (PERE) și Strategia UE 2020 vizează redresarea economică globală, acordând o atenție deosebită abordării dimensiunii sociale a crizei spre binele tuturor cetățenilor Uniunii Europene. Mai precis, acțiunile în domeniul agriculturii s-au axat pe sprijinul acordat zonelor rurale în general. PERE prevede cheltuieli suplimentare de 1 miliard euro din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală în scopul sprijinirii zonelor rurale pentru investiții care generează creștere economică", se arată în răspunsul CE.
În ceea ce privește instrumentele destinate sprijinului pentru fermierii de semisubzistență, comisarul Cioloş precizează că politica de dezvoltare rurală oferă o măsură specifică de susținere pentru exploatațiile agricole de semisubzistență în curs de restructurare (pentru Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, România, Slovenia și Slovacia). "Fiecărui stat membru și fiecărei regiuni le revine responsabilitatea de a include măsuri și de a-și implementa programele în conformitate cu prioritățile naționale și regionale. România a inclus în programul său de dezvoltare rurală măsura destinată exploatațiilor de semisubzistență pe care a început să o pună în aplicare", arată el.
"În plus, instrumentarul măsurilor de dezvoltare rurală care ar putea fi utilizat în vederea dezvoltării fermelor mici este foarte cuprinzător. În materie de restructurare și de modernizare, măsurile relevante se referă la servicii de formare și de consiliere, la investiții în exploatații, la prelucrare și marketing, la diversificarea activităților neagricole, la înființarea de întreprinderi (ateliere mici) sau la turism, la investiții în infrastructura rurală. Ajutorul de dezvoltare rurală este de asemenea disponibil pentru dezvoltarea piețelor locale, de exemplu pentru evenimentele promoționale și de informare. Mai mult, exploatațiile pot beneficia de măsuri vizând participarea la sistemele de calitate și promovarea calității produselor. Prin programul Leader, dar și prin intermediul parteneriatelor între sectorul public și cel privat, se pot elabora și realiza proiecte individuale de către grupuri locale", menţionează executivul comunitar.
De asemenea, CE anunţă că, în aprilie 2010 se va organiza în România, la Sibiu, în cadrul Rețelei europene de dezvoltare rurală, un seminar în cursul căruia vor fi analizate conceptul de agricultură de subzistență, implicațiile acestuia pentru societate și mediul înconjurător, viitorul acestuia (de pildă, integrarea în lanțul aprovizionării cu alimente, diversificarea), precum și căile cele mai potrivite de a ajunge la exploatațiile de subzistență și de a le sprijini. "Rezultatele acestui seminar vor constitui baza viitoarelor măsuri în cadrul politicii agricole comune (PAC) pentru sprijinirea agriculturii de semisubzistență", conchide Comisia Europeană.
Anexat aveţi textul întrebării adresate Comisiei Europene precum şi al răspunsului acesteia
ÎNTREBARE SCRISĂ E-1749/10/rev.1
de Viorica Dăncilă (S&D)
Comisiei
Subiect: Protecția agricultorilor
Economia rurală a României este dominată în mare măsură de agricultură de subzistență și semi-subzistență. Există un număr mare de exploatații agricole de semi-subzistență care produc în principal pentru consumul propriu și doar foarte puțin pentru piață.
Lipsa eficienței (datorită unei slabe dotări mecanice), procentul mare de consum propriu din producția acestora, precum și lucrătorii pe cont propriu din sectorul agricol reprezintă caracteristicile principale ale acestui tip de agricultură.
În aceste condiții, există exploatații agricole care nu vor putea să absoarbă în mod eficient sprijinul oferit prin PAC pentru diverse produse, principalele produse afectate fiind laptele și vinul.
1. Cum va asigura Comisia accesul corespunzător al agricultorilor la scară mică la asistența alocată sectorului agricol ca răspuns la criza economică?
2. Ce tip de instrumente are Comisia pentru a se asigura că această situație va fi sub control?
E-1749/10RO
Răspunsul oferit de dl Ciolos în numele Comisiei
Distinsul membru are dreptate să observe efectele crizei economice dincolo de problemele sectoriale, și mai degrabă în contextul întregii populații rurale, în special al fermierilor de subzistență și de semisubzistență.
În acțiunile Comisiei se regăsește preocuparea pentru acest aspect. Planul european de redresare economică (PERE) și Strategia UE 2020 vizează redresarea economică globală, acordând o atenție deosebită abordării dimensiunii sociale a crizei spre binele tuturor cetățenilor Uniunii Europene. Mai precis, acțiunile în domeniul agriculturii s-au axat pe sprijinul acordat zonelor rurale în general. PERE prevede cheltuieli suplimentare de 1,0 miliarde EUR din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală în scopul sprijinirii zonelor rurale pentru investiții care generează creștere economică.
În ceea ce privește instrumentele destinate sprijinului pentru fermierii de semisubzistență, politica de dezvoltare rurală oferă o măsură specifică de susținere pentru exploatațiile agricole de semisubzistență în curs de restructurare (pentru Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, România, Slovenia și Slovacia). Fiecărui stat membru și fiecărei regiuni le revine responsabilitatea de a include măsuri și de a-și implementa programele în conformitate cu prioritățile naționale și regionale. România a inclus în programul său de dezvoltare rurală măsura destinată exploatațiilor de semisubzistență pe care a început să o pună în aplicare.
În plus, instrumentarul măsurilor de dezvoltare rurală care ar putea fi utilizat în vederea dezvoltării fermelor mici este foarte cuprinzător. În materie de restructurare și de modernizare, măsurile relevante se referă la servicii de formare și de consiliere, la investiții în exploatații, la prelucrare și marketing, la diversificarea activităților neagricole, la înființarea de întreprinderi (ateliere mici) sau la turism, la investiții în infrastructura rurală. Ajutorul de dezvoltare rurală este de asemenea disponibil pentru dezvoltarea piețelor locale, de exemplu pentru evenimentele promoționale și de informare. Mai mult, exploatațiile pot beneficia de măsuri vizând participarea la sistemele de calitate și promovarea calității produselor. Prin programul Leader, dar și prin intermediul parteneriatelor între sectorul public și cel privat, se pot elabora și realiza proiecte individuale de către grupuri locale.
În aprilie 2010 se va organiza în România, la Sibiu, în cadrul Rețelei europene de dezvoltare rurală, un seminar în cursul căruia vor fi analizate conceptul de agricultură de subzistență, implicațiile acestuia pentru societate și mediul înconjurător, viitorul acestuia (de pildă, integrarea în lanțul aprovizionării cu alimente, diversificarea), precum și căile cele mai potrivite de a ajunge la exploatațiile de subzistență și de a le sprijini. Rezultatele acestui seminar vor constitui baza viitoarelor măsuri în cadrul politicii agricole comune (PAC) pentru sprijinirea agriculturii de semisubzistență.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp