Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:58 15 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viorica Dancila interpeleaza CE privind politica de coeziune, subliniind importanta acesteia pentru noile state UE

ro

26 Feb, 2010 18:09 1357 Marime text

viorica-dancila.jpgBruxelles, 26 februarie 2010

Eurodeputata PSD Viorica Dăncilă, membră a Comisiei pentru dezvoltare regională a Parlamentului European (REGI), a trimis, vineri, o întrebare scrisă Comisiei Europene privind politica de coeziune, interpelând executivul european asupra aplicării condiţionalităţilor pentru noile state membre ale Uniunii Europene, având în vedere importanţa pe care politica de coeziune o are în dezvoltarea capacităţii administrative în statele beneficiare.

"Politica comunitară de coeziune şi-a dovedit efectul real în sprijinirea dezvoltării regiunilor Uniunii Europene, dar regiunile sărace au nevoie de mai mult timp pentru a recupera decalajele, ca nivel de dezvoltare, faţă de cele mai bogate. O analiză a perioadei 2000-2006 arată că politica de coeziune a contribuit la creşterea PIB-ului cu 2,8% în Grecia şi respectiv 2,0% în Portugalia. Pentru perioada 2007-2013, se estimează că politica de coeziune va contribui la creşterea PIB cu circa 8,5% în Lituania, Letonia şi Republica Cehă, 5,5% în Polonia şi 3,5% în Grecia", se arată în întrebarea scrisă.

În opinia deputatei europene, politica de coeziune a contribuit totodată la reducerea fenomenului excluziunii sociale şi al sărăciei. "Chiar dacă în cazul noilor state membre predomină pentru moment investiţiile în infrastructură, pentru eliminarea decalajelor este nevoie de mai multe investiţii în cercetare-dezvoltare, capitol la care regiunile bogate reuşesc să atragă mai uşor atât fonduri europene, cât şi fonduri private, în timp ce în cele mai sărace, fondurile europene încearcă sa creeze o masă critică a dezvoltării, astfel încât să crească atractivitatea pentru investitorii privaţi şi să ajute la îmbunătăţirea capacităţii administrative", afirmă Viorica Dăncilă.

În acest context, doamna Dăncilă a întrebat executivul european cum apreciază aplicarea condiţionalităţilor pentru statele membre noi ale UE, având în vedere importanţa pe care politica de coeziune o are în dezvoltarea capacităţii administrative în statele beneficiare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii