Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:00 15 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viorica Dancila pledeaza pentru un sistem de asistenta UE cu plati in avans in caz de catastrofe

ro

09 Mar, 2010 14:17 1389 Marime text

viorica-dancila.jpgStrasbourg, 8 martie 2010

Eurodeputata PSD Viorica Dăncilă, membră a Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European (AGRI), a declarat luni, în plenul PE, că, în cazul producerii unei catastrofe, ar fi o facilitate apreciată posibilitatea de a se acorda asistenţă din partea Uniunii Europene sub forma unui sistem de plăţi în avans, bazat pe estimarea iniţială a pagubelor directe. Doamna Dăncilă a dat exemplul României, care a fost sprijinită financiar de către UE pentru proiectele din zonele calamitate de inundaţii, deblocarea fondurilor realizându-se însă cu întârziere.

Viorica Dăncilă exprimă poziţia socialiştilor şi democraţilor europeni din AGRI referitoare la raportul de iniţiativă ENVI (Comisia de mediu a PE) privind "O strategie comunitară pentru prevenirea şi înlăturarea efectelor produse de dezastrele naturale şi om".

"Deşi Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene funcţionează în general bine, experienţa dobândită în cursul primilor ani de punere în aplicare arată că există limitări şi puncte slabe importante în funcţionarea fondului. Acestea sunt legate de lipsa de rapiditate cu care este pusă la dispoziţie finanţarea din partea fondului, de gradul de transparenţă a criteriilor pentru mobilizarea fondului în cazul 'catastrofelor regionale' şi de limitările la catastrofele de origine naturală", a afirmat ea.

Europarlamentarul social-democrat a subliniat că România a fost sprijinită financiar de către Uniunea Europeană pentru proiectele din zonele calamitate de inundaţii, dar că deblocarea fondurilor s-a realizat cu întârziere faţă de momentul în care ar fi avut maxima eficienţă.

"În acest scop consider că posibilitatea de a se acorda asistenţă sub formă unui sistem de plăţi în avans bazat pe estimarea iniţială a pagubelor directe, unei ţări afectate de o catastrofă, la cererea acesteia, ar fi o facilitate care ar fi foarte apreciată de zonele afectate, imediat după producerea unei catastrofe", a conchis Dăncilă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii