Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:22 30 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Zăpezile de pe Kilimandjaro" câştigă premiul LUX 2011

ro

16 Nov, 2011 22:54 762 Marime text
Câştigătorul premiului LUX 2011 este filmul realizat de Robert Guédiguian "Zăpezile de pe Kilimandjaro". Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a înmânat premiul producătorului francez al filmului, astăzi, în cadrul unei ceremonii în plenul Parlamentului European din Strasbourg. Filmul relevă injustiţiile societăţii actuale, pledează pentru toleranţă şi aduce în prim plan bătăliile politice şi sindicale.

Alături de filmul "Zăpezile de pe Kilimandjaro", celelalte filme europene nominalizate au fost "Attenberg" (Grecia) realizat de Athina Rachel Tsangari şi "Play", (coproducţie Suedia, Franţa, Danemarca) realizat de Ruben Östlund.

Acordând premiul LUX 2011, Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a declarat: " Premiul Parlamentului European pentru film - premiul LUX - are rolul de a ne aminti faptul că ceea ce ne uneşte e mai puternic decât ceea ce ne desparte. Ne aminteşte că merită să luptăm pentru valorile, libertăţile şi chiar auto-criticile pe care le împărtăşim. De asemenea, ne reaminteşte faptul că filmele europene nu sunt cu nimic mai prejos decât producţiile non-europene."

La ceremonie, regizorul filmului câştigător a transmis următorul mesaj : "Valorile europene sunt, pentru mine, legate de ideea de Republică - acea Republică pe care Jean Jaures, sub auspiciile căruia se află filmul meu, a numit-o « Republică socială » : libertate, egalitate, fraternitate, acestea sunt valorile pe care Europa trebuie să le apere [...] Vă rog, nu-i uitaţi pe oamenii săraci ai lui Victor Hugo, o alta figură tutelară a filmului si a Europei, în «apele îngheţate ale calculelor egoiste»".

Premiul LUX al Parlamentului European este decernat anual filmelor care ilustrează sau aduc în discuţie valorile care stau la baza identităţii europene, evidenţiind diversitatea culturală a Europei sau dezbătând probleme legate de construcţia Uniunii Europene. Câştigătorul va beneficia de un sprijin în valoare de aproape 90.000 euro pentru a subvenţiona subtitrarea filmului în cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, inclusiv o adaptare a versiunii originale pentru persoanele cu deficienţe de vedere sau de auz, producerea unei copii de 35 mm pentru fiecare stat membru sau un pachet cinema digital.

De la crearea lui în 2007, premiul LUX a fost acordat filmelor "Auf der anderen Seite" de Fatih Akin (2007), "Le Silence de Lorna" de Jean-Pierre şi Luc Dardenne (2008), "Welcome" de Philippe Lioret (2009) şi "Die Fremde" (Allemagne) de Feo Aladag (2010).

Sprijinul Parlamentului pentru cinematografia europeana include o legislaţie specifică pentru promovarea diversităţii si a accesului la operele cinematografice. Deputaţii europeni au votat astăzi o rezoluţie fără caracter obligatoriu elaborată de către deputatul Piotr Borys (EPP, PL) care solicită sprijin şi finanţare adecvată pentru a ajuta producătorii şi distribuitorii de film, şi în special cinematografele mici, independente, să supravieţuiască trecerii la sistemul digital.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii