Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:06 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cabinet Parlamentar Maria Stavrositu - Joi, 03 Martie 2011

ro

03 Mar, 2011 18:01 1706 Marime text

În perioada 22 februarie - 4 martie la sediul din New York al Organizației Națiunilor Unite se desfășoară cea de-a 55-a sesiunea a Comisiei privind statutul femeii. La acest eveniment sunt reprezentate toate statele ONU, toate organismele și ONG-urile care au ca obiectiv statutul femeii. De asemenea, sunt organizate evenimente paralele de amploare de către:

- Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei;

- Uniunea Inter-Parlamentară (UIP);

- UNICEF;

- Ambasadele statelor ONU;

- ONG-uri ș.a.

Deputatul Maria Stavrositu a participat timp de trei zile la cele mai importante dezbateri privind egalitatea de gen, în calitate de membru al Parlamentului României, secretar al Comisiei de egalitate de șanse între femei și bărbați, membru al Comisiei de educație, știință, tineret și sport precum și ca membru al delegației României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Una dintre temele abordate a fost rolul Parlamentelor în promovarea accesului și participarea femeilor și fetelor la educație, formarea profesională, accesul la știință și tehnologie, incluzând promovarea principiului accesului egal al femeilor și bărbaților pe piața muncii și la o muncă decentă.

"Știm că femeile reprezintă un rezervor competitiv de talente și că femeile și bărbații împărtășesc aceeași ambiție să avanseze în viața lor profesională și personală.

În România, dreptul la orice fel de educație este același pentru băieți și fete. Cu toate acestea, în Universitățile cu profil Știință și Tehnologie, procentul studentelor este încă foarte scăzut. Și spun asta în cunoștință de cauză, pentru că și eu am fost profesor la o Universitate Tehnică timp de 10 ani. Și asta se întâmplă deoarece managerii preferă să angajeze bărbați. Răspunsul evident la această problemă este îmbunătățirea balanței muncă/viața atât pentru bărbați cât și pentru femei în acord cu nevoile lor și cu cerințele de muncă.

Trebuie să luptăm cu percepția că Știința și Tehnica este un domeniu al bărbaților. Este timpul să schimbăm politicile de resurse umane pentru ca femeile să aibă acces într-un număr mult mai mare în acest domeniu".

La unul dintre cele mai importante evenimente paralele, organizat de ONU și de UIP, "Contribuția Parlamentelor la egalitatea de gen, educație și rolul lor în abordarea maternității, creșterea nou-născutului și îngrijirea copilului, deputatul Maria Stavrositu a fost co-moderator.

"Când un Guvern își dorește să construiască o societate performantă, gândindu-se la viitorul națiunii, este absolut necesar să găsească mecanismele și resursele să stimuleze natalitatea dar în același timp trebuie să asigure servicii de sănătate și educaționale adecvate. Legea trebuie să dea femeii posibilitatea să-și definitiveze educația, să-și construiască o carieră profesională și să aibă o viață socială chiar și în perioada maternității sau a creșterii copilului. La nivel parlamentar, în România se acordă o mare importanță îmbunătățirii politicilor familiale. În acest moment, există în dezbatere un proiect de lege care dă femeii posibilitatea să apeleze la metode alternative de reproducere: mamele surogat și fertilizarea in vitro. De asemenea, sunt foarte importante măsurile destinate reglementării concediului pentru creșterea copilului, elaborate de Guvernul României. Ca soluție altenativă și ca un răspuns efectiv la tendința actuală ca mamele să renunțe mai repede la concediul maternal, la nivel național s-au creat și dezvoltat o serie de măsuri care susțin și promovează concediul maternal".

În calitate de membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, deputatul Maria Stavrositu a avut o intervenție și la evenimentul organizat de Consiliul Europei împreună cu ONU „Eliminarea oricăror forme de discriminare și violență împotriva copiilor (fetițelor)".

„Adunarea Parlamentară este împlicată în campania Consiliului Europei pentru stoparea violenței sexuale asupra copiilor, marcată prin campania „1 din 5". Imediat după lansarea acestei campanii, în noiembrie 2010, Adunarea Parlamentară a luat o serie de măsuri:

- s-a pus la punct o rețea de parlamentari de referință din care fac parte deja 30 de membri din parlamentele țărilor membre sau observatoare;

- s-a publicat un ghid care să ajute parlamentarii să promoveze la nivelul țărilor lor Convenția Consiliului Europei privind Protecția Copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzului sexual, numită Convenția Lanzarote;

- vom continua să susținem campania „1 din 5" promovând schimbări politice și legislative în țările noastre.

Datele de astăzi arată că unul din cinci copii din Europa cade victimă uneia dintre formele de violență sexuală. Se estimează că în 70 - 85% din cazuri, abuzatorul este o persoană cunoscută de copil și în care are încredere.

Evenimentul central al celei de-a 55-a sesiuni a Comisiei privind statutul femeii a fost lansarea Organizației Națiunilor Unite a Femeilor - UN Woman. Prin acest demers, statele membre ONU au făcut un pas istoric în accelerarea scopurilor organizației privind egalitatea între sexe şi emanciparea femeilor. Acest nou organism face parte din procesul de reformă al ONU, aducând la un loc resurse și mandate pentru a avea un impact cât mai mare. UN Woman se va concentra exclusiv pe egalitatea de gen şi emanciparea femeilor.

Principalele atribuții ale UN Woman sunt:

- să susțină organismele inter-guvernamentale, cum ar fi Comisia privind statutul femeii, în formularea politicilor lor, a standardelor globale și normelor;

- să ajute statele membre să implementeze aceste standarde, fiind gata să asigure sprijin tehnic şi financiar ţărilor care îl solicită şi de a crea parteneriate eficiente cu societatea civilă;

- să menţină sistemul ONU responsabil pentru propriile angajamente privind egalitatea între femei şi bărbaţi, inclusiv să monitorizeze constant progresele la nivel de sistem.

La lansarea UN-Woman au participat printre alții, președintele Adunării Generale Joseph Deiss, secretarul general al Națiunilor Unite Ban Ki-Moon, fondatorul UN Foundation Ted Turner, actrița Geena Davis, Shakira, actrița Nicole Kidman ș.a.

Maria Stavrositu

Deputat PDL de Constanța,

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii