Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:29 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputatul Maria Stavrositu a avut astăzi o intervenție în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care a stârnit vii dezbateri

ro

18 Mar, 2011 23:30 1094 Marime text
"Privacy and the management of private information on the internet and other online media", a fost tema acestei zile a ședinței Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Intervenția deputatului Maria Stavrositu:

„În ziua de astăzi, putem spune că fără internet suntem pierduți. Internetul a devenit pentru din ce în ce mai mulți oameni o unealtă de lucru zilnică, fie că vorbim despre comunicare, informare, adunare de date, tranzacții comerciale, bancare, sau altele. E mult mai simplu să apeși un buton și să accesezi ziarele care te interesează sau să obții informația de care ai nevoie. Pe lângă utilizarea „benefică" a datelor de pe internet, apare o problemă. Informațiile toxice, denigrările, dezinformările sau publicarea informațiilor care aduc atingere dreptului la viața privată... sub protecția anonimatului și fără teama de sancțiuni.

În România, dacă astfel de lucruri se spun în media audio-video, Consiliul Național al Audiovizualului poate dispune măsuri de sancționare.

On-line-ul, în schimb, nu este controlat absolut deloc. Pe internet sau în presa on-line apar din ce în ce mai des informații private. Indivizii ar trebui să poată stabili ei înșiși cum își gestionează datele personale. Iar pentru răspândirea lor în spațiul virtual nu este nimeni tras la răspundere.

Așa că se impune o cenzură a datelor care circulă pe internet sau în media on-line. Poate cenzură este un cuvânt prea greu, dar trebuie să fie respectate anumite reguli, dreptul la propria imagine, drepturi respectate de celelalte tipuri de media. Măsurile nu trebuie privite ca blocaje sau interdicții, ele trebuie să vină în completarea fenomenului de dezvoltare a comunicării on-line, în spiritul libertății de exprimare. Altfel, lucrurile vor scăpa de sub control și toată viața noastră privată va fi expusă în mediul virtual. Odată cu noi, persoanele publice, viața întregii noastre familii este afectată în aceeași măsură.

Argumentele în favoarea acestei cenzuri ar fi în principal protejarea copiilor de efectele nocive ale internetului la care se expun încă de la vârste fragede. Un alt argument, exercitarea dreptului la libera exprimare comportă îndatoriri și responsabilități - cel care publică date eronate este responsabil de impactul pe care l-ar putea avea asupra categoriilor sociale ușor influențabile. Cum navigarea pe internet se produce în majoritatea cazurilor sub anonimat, pedepsirea responsabililor este mai dificilă.

Tehnicile de cenzurare pot să includă blocarea temporară sau permanentă a anumitor aplicații sau pot fi folosite filtre care blochează informația, pe baza unor anumite cuvinte-cheie.

De exemplu, un senator al României a inițiat un proiect de lege ce prevede ca patronii de forumuri, site-uri și agenții de știri să asigure un filtru care să oprească orice comentariu indecent sau să interzică accesul utilizatorilor care înjură sau folosesc cuvinte obscene.

Trebuie văzut însă și până unde se merge cu cenzura, pentru a nu se ajunge la abuzuri".

Dezbaterile stârnite de intervenția deputatului Maria Stavrositu au pornit de la postările sub protecția anonimatului. Mulți parlamentari au fost de părere că cei care aduc atingere dreptului la propria imagine prin comentariile sau articolele lor pot fi identificați.

Toate propunerile ce vor rezulta în urma dezbaterilor de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei vor fi luate în calcul pentru reglementările ce vor fi date de Cosiliul Europei în domeniul internetului și al presei on-line.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii