Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:29 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea lui Titus Corlatean la Sankt Petersburg

ro

15 Dec, 2009 20:39 1135 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ

Titus Corlăţean, Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, a participat în perioada 10-12 decembrie curent, la Sankt Petersburg, la Conferinţa internaţională cu tema: „Parteneriatul Estic: Provocare sau o nouă platformă de cooperare pentru Federaţia Rusă”.
La conferinţă au participat invitaţi din Suedia, Germania, Polonia, Danemarca, Turcia şi România.
Senatorul român a fost vorbitor principal – “speaker” în cadrul primului set de discuţii referitor la percepţia despre politica de vecinătate a UE şi Parteneriatul Estic.
În cadrul intervenţiei sale, Titus Corlăţean a pledat pentru respectarea deciziei suverane a celor şase state vizate de Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, decizie care ar presupune, în funcţie de progresele fiecărui stat, încheierea unor acorduri de asociere la Uniunea Europeană precum şi a unor acorduri privind zona economică de liber schimb şi flexibilizarea sau liberalizarea regimului de vize.
De asemenea, Preşedintele Comisiei pentru politică externă a reiterat sprijinul pe care ţara noastră îl acordă statelor din regiune care doresc o viitoare integrare în UE, punând accent pe continuarea sprijinirii aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova.
Titus Corlăţean a avut un schimb de replici cu unii reprezentanţi ai Federaţiei Ruse care au acuzat România că ar fi oferit adăpost, cetăţenie şi statutul de senator unui terorist – Ilie Ilaşcu, după conflictul transnistrean. Aceiaşi reprezentanţi au acuzat România de „probleme la frontiera” cu Republica Moldova şi Ucraina şi au relansat vechile teorii legate de Transilvania, Titus Corlăţean dând replica corespunzătoare.
Senatorul român a respins toate aceste alegaţii şi acuze nefondate precizând că aşa zisele argumente menţionate anterior au fost examinate de CEDO în procesul intentat de membrii grupului Ilaşcu Federaţiei Ruse şi că CEDO a respins aceste argumente, condamnând Federaţia Rusă în anul 2001 pentru rolul pe care Armata a-14-a l-a avut în conflictul transnistrean, încălcând suveranitatea naţională şi teritorială a Republicii Moldova. La aproape 9 ani de la decizia CEDO, Federaţia Rusă nu a executat încă hotărârea CEDO, prezenţa trupelor ruse permanentizându-se pe teritoriul suveran al Republicii Moldova în regiunea transnistreana.
Concluziile generale ale conferinţei au fost că Parteneriatul Estic nu reprezintă un proiect împotriva Federaţiei Ruse, ci opţiunea suverană a celor şase state de apropiere de UE şi de sistemul de valori democratice de tip european iar zona estică şi zona Mării Negre – Caspică ar trebui să devină, prin eforturi politice, zone de dialog şi cooperare, şi nu de confruntare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii