Senatorul Toader Mocanu a participat la prima şedinţă a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană a Republicii Moldova
Senatorul Toader Mocanu a participat la prima şedinţă a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană a RepubliciiParlamentul României
Senatorul Toader Mocanu a participat la prima şedinţă a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană a Republicii Moldova
În perioada 20-21 martie a.c. senatorul Toader Mocanu, vicelider al Grupului PDL Senat, a participat la Chişinău la prima şedinţă a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană (CCIE) a Parlamentului României şi Parlamentului Republicii Moldova. În cadrul întâlnirii a fost adoptată rezoluţia de sprijin politic pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
„A fost o surpriză neplăcută absenţa celor patru membri ai comisiei, reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, mai ales în condiţiile în care nu cu mult timp în urmă s-au declarat susţinători ai întegrării europene. Cu toate acestea, rezoluţia, protocolul şi regulamentul de funcţionare al CCIE au fost adoptate şi întăresc semnificativ cooperarea interparlamentară româno-moldoveană”, a menţionat senatorul Toader Mocanu.
CCIE sprijină obiectivele şi aşteptările Republicii Moldova în contextul integrării europene şi are ca principal obiectiv implementarea măsurilor necesare pentru accelerarea procesului de aderare. În cadrul rezoluţiei sunt stipulate necesitatea accelerării negocierilor privind Acordul de asociere a Republicii Moldova la UE, Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între acestea, dar şi obţinerea regimului de liberă circulaţie în UE a cetăţenilor din Republica Moldova.
În cadrul primei şedinţe a CCIE, senatorul Toader Mocanu a propus înfiinţarea unui secretariat tehnic al Republicii Moldova, care să transmită documentaţia privind principalele probleme, pentru a fi analizate de către secretariatul tehnic al comisiei de la Bucureşti. În acest fel vor putea fi structurate punctual priorităţile pentru următoarea şedinţă a comisiei.
„Toate punctele discutate în cadrul primei şedinţe a CCIE trebuie să aibă o bază tehnică. Din acest motiv, am pus accentul pe importanţa soluţionării neclarităţilor şi pe stabilirea principalelor direcţii de sprijin până la şedinţa din luna septembrie a.c., la care voi participa în calitate de co-preşedinte”, a adăugat senatorul de Neamţ.
Prin adoptarea rezoluţiei este încurajată, de asemenea, cooperarea intensă la nivel bilateral şi multilateral, în cadrul Parteneriatului Estic, pentru a impulsiona atât procesul complex de transformare instituţională, reformă şi modernizare, conform criteriilor pentru aderarea la UE, cât şi un proces pozitiv de cooperare în plan regional. Importanţa CCIE este cu atât mai mare cu cât comisia asigură transferul de expertiză de la Parlamentul României către Parlamentul Republicii Moldova în scopul adoptării legislaţiei naţionale conformă cu normele Europene.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp