Afacerea „Avocatii“
Afacerea „Avocatii“Tusac, fostul primar al Mangaliei, a cheltuit 747 de miliarde din bugetul local, după bunul său plac
Afacerea „Avocaţii“
Una dintre modalitatile de cheltuire a banului public, in dispret si contra cetatenilor si agentilor economici din Mangalia, au fost sutele de contracte incheiate cu avocatii ce l-au reprezentat in instantele de judecata personal pe primarul Mihai Tusac, Municipiul Mangalia sau ADPP Mangalia.
Aceasta metoda a fost premeditata si pusa in practica de Tusac intr-un mod destul de ingenios. La instalarea in functie, acesta a gasit in primarie un numar de opt consilieri juridici si Secretarul Consiliului Local, Maria Andrei. Prin acesti juristi se asigura atat asistenta de specialitate din cadrul primariei si a serviciilor subordonate, cat si reprezentarea in instantele de judecata. Prin presiuni exercitate de Tusac, o parte din acesti juristi au parasit primaria Mangalia, gasindu-si de lucru in alte primarii sau intrand in avocatura. Astfel, fara personal de specialitate propriu, singura solutie a fost incheierea de contracte cu avocati.
Aceste contracte sunt de doua tipuri: ce de asistenta juridica permanenta si cel de reprezentare in instanta.
Pentru cele de asistenta se platea lunar 2.000-3.000 lei pentru fiecare avocat, iar pentru cele de reprezentare 600-750 lei pentru fiecare dosar. Avand sistemul de drenare a banilor publici pus la punct, era necesar ca primaria sa aiba si cat mai multe litigii. Astfel s-a demarat o campanie bine organizata si direct coordonata de Tusac, de amendare a agentilor economici si cetatenilor Mangaliei.
Corpul de control al primarului a fost marit până la 10 angajati, care au fost trimisi sa dea amenzi pentru orice neregula, reala sau închipuită, depistata in oras. Cuantumul acestor amenzi aplicate a fost intre 10 milioane si 1 miliard lei.
Seful corpului de control George Mocanu, se mandrea cu renumele castigat in aceasta actiune: „George Miliard”. În perioada august 2008 – noiembrie 2009, au fost aplicate, in primul rand adversarilor politici si in paralel tuturor celorlalti, circa 600 de amenzi pe teritoriul municipiului Mangalia.
O parte din aceste amenzi au fost platite de cetateni, insa cea mai mare parte au fost contestate si anulate in instantele de judecata. Pentru a realiza apararea in sutele de procese provocate, au fost angajati avocati, după cum am arătat mai sus. Fiecare dintre aceştia avea un numar de 100-170 de dosare in instante. Tinand cont de faptul ca majoritatea amenzilor au fost anulate in prima instanta, Tusac a ordonat se fie făcute recursuri in toate dosarele unde a pierdut, dubland astfel numarul contractelor cu avocatii.
Prin aceasta malefica metoda, avocatii angajati au ajuns la „performanta” de a incasa peste un miliard de lei fiecare, din banii contribuabililor, pentru a se judeca contra acestora in instantele de judecata.
Prim-vicepreşedinte PD-L Mangalia,
Paul Foleanu
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- dany 14 Jan, 2010 12:35 gata am scapat de Tusac si oamenii lui! pacat ca cei care l au ales si au dat seama ce greseala au facut! si stim cine l a ales pe acest,,,Tusac: batranii usor de pacalit, mafiotii care,,,urmau sa puna stapanire pe Mangalia,,,grupuri de interese! dar gata au plecat pe usa din dos si isi ling labutele! afara cu aceste jigodii!